Litteken na keizersnede verminderen

Ga je bevallen met een keizersnede? Of is de ingreep al achter de rug? Je krijgt of hebt dan te maken met een buikwond die na genezing een litteken achterlaat. Goede verzorging zorgt voor een beter herstel van het keizersnede-litteken. En het helpt afwijkend littekenweefsel te voorkomen.

Het litteken na een keizersnede

Bij een keizersnede ontstaat een wond en dus ook een litteken. Als het litteken goed geneest, zal het binnen een aantal weken tot maanden weer rustig worden en blijft het litteken op huidniveau. Dit is helaas niet altijd het geval. Gemiddeld wordt 50% van alle littekens na een operatie hypertrofisch. Het litteken kan dan de volgende klachten met zich meebrengen:

  • Roodheid
  • Jeuk en pijn
  • Een verdikt litteken
  • Een branderig gevoel

Behandel het litteken zo snel mogelijk om bovenstaande klachten te voorkomen.

Litteken na keizersnede

Hoe ontstaat een afwijkend litteken?

Na een keizersnede kan een afwijkend litteken ontstaan: een verdikking of verharding. En vaak ook een felrode kleur van het weefsel. Of en wanneer je lichaam een afwijkend litteken ontwikkelt, is niet te voorspellen. Dit hangt af van veel factoren.

Eén van de belangrijkste factoren is bovenmatig vochtverlies vanuit het litteken. Daarom is het zeer belangrijk om je littekenhuid te helpen om het vochtverlies zo goed mogelijk te beperken.

Een keizersnede-litteken behandelen

De meest gebruikte behandelmethode voor het voorkomen en behandelen van afwijkende littekens is siliconentherapie. De werking is wetenschappelijk bewezen. En: medische siliconenproducten worden in Nederland in principe vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Simpel gezegd zorgt een siliconenpleister voor afdekking van je kwetsbare huid. Scarban zorgt voor vermindering van vochtverlies. Het litteken komt eerder tot rust en herstelt daardoor sneller.

Scarban C-Section is een voorgevormde siliconenpleister speciaal ontwikkeld voor littekens na een keizersnede. Een litteken zal nooit helemaal weggaan, maar minimaliseren is wél mogelijk. Door na wondsluiting te starten met de behandeling kun je afwijkende littekengroei en de bijkomende klachten behandelen en/of voorkomen.

Bekijk Scarban C-Section

 

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Wil je Scarban C-Section gebruiken?

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

Partners:

  • Nederlandse Brandwonden Stichting logo
  • Kind & Brandwond logo
  • Nederlandse vereniging van huidtherapeuten logo
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) logo
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.