Vergoeding mogelijk
Litteken na keizersnedeLitteken na keizersnede

Blijvende littekenklachten na keizersnede

Een keizersnede heeft veel impact. Op mentaal vlak, maar het vraagt ook herstel van je lichaam en het laat een litteken achter. Er kunnen blijvende klachten na een keizersnede resteren die vaak gerelateerd zijn aan de verdere rijping van het litteken. De meest gehoorde klachten nemen we met je door. Waar mogelijk geven we tips en oplossingen.

In de volgende paragrafen bespreken we vier veel genoemde littekenklachten die vrouwen ondervinden tijdens het herstel van een keizersnede.

Verdikking van het litteken

Een litteken, en dus ook het litteken na een keizersnede, vertoont soms in de eerste weken al wat tekenen van verdikking. Dat kan gepaard gaan met wat pijn, jeuk en een rode kleur.

Wanneer een litteken uiteindelijk uitgroeit tot een ‘normaal litteken’, dan verdwijnt deze verdikking uiteindelijk. Het litteken wordt platter, zachter en ook de kleur krijgt bij benadering weer de kleur van de gewone huid. Na ongeveer een jaar is het litteken zo goed als plat. De vorm is dan definitief.

Maar tot die tijd blijft de kans bestaan dat de verdikking van het litteken blijft of verder uitgroeit. Er ontstaat dan een afwijkend litteken. Een kenmerk van een afwijkend litteken is dus verdikking van het litteken optreedt: Verder zijn onderstaande 4 symptomen kenmerkend voor een afwijkend litteken.

  • Droogheid van het litteken
  • Het litteken trekt
  • Het litteken jeukt
  • Een felrode kleur van het littekenweefsel

Behandel je litteken zo snel mogelijk. Want zolang je litteken nog actief is, heeft behandeling zin. Hoe langer je wacht met behandelen hoe kleiner de kans op een goed resultaat. Begin daarom in een vroeg stadium na de operatie met siliconentherapie. Speciaal voor littekens na keizersnede bestaat er Scarban C-section.

Of en wanneer de wond zich ontwikkelt tot een afwijkend litteken, is niet te voorspellen. Het hangt af van veel factoren. Lees hier meer over op onderstaand blog:

De risico’s op en van een afwijkend litteken.

Litteken nog steeds pijnlijk na jaren

Ervaar je nog steeds pijn na je keizersnede? Dat je litteken nog pijn doet in de eerste weken na een keizersnede is normaal. Ontwikkelt het litteken zich als een normaal litteken, dan worden deze klachten na een aantal maanden wel minder. Gebeurt dit niet? Dan lijkt het erop dat er een afwijkend litteken aan het ontstaan is. Deze term benoemde we hiervoor al even. De pijn die ontstaat wordt vaak veroorzaakt door het ‘trekken van het litteken’. Een typisch kenmerken van een afwijkend litteken.

Houdt daarom altijd je litteken goed in de gaten na wondsluiting. Begin op tijd met behandelen van je littekenwond met siliconentherapie of een vocht inbrengende crème zoals ALHYDRAN.

Ook andere oorzaken van pijnklachten bij een litteken zijn niet uitgesloten. Lees daarover meer in onderstaande blogs:

Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen

Je buik krijgt na een keizersnede veel te verduren. Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Er ontstaat dan een opgezette dikke buik na je keizersnede. Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid. Hier is waarschijnlijk niet zo heel veel aan te doen. Of een juiste voeding om af te vallen, het doen van buikspieroefeningen of sporten helpt is maar de vraag. Laat je hierover goed informeren door de huisarts. Sowieso is het een kwestie van afwachten en geduld hebben. De kans is groot dat de buikhuid zich weer wat herstelt in de maanden na je bevalling.

Verklevingen van het litteken

Verklevingen zijn strengen van bindweefsel die zich kunnen vormen na een ongeval, infectie, ontsteking maar ook na een litteken. Bij een keizersnede liggen deze bindweefselstrengen tussen de buikorganen onderling en tussen de buikorganen en de buikwand. Het speelt zich dus wat dieper af in je lichaam, aan de buitenkant zie je dit niet altijd. Vrouwen merken bij verklevingen dat ze last hebben van een specifieke pijn of een strak gevoel of gevoel van ongemak.

Ontstaan er onderhuidse verklevingen na een littekenoperatie, dan betekent dit dat er iets niet helemaal goed gaat in het herstelproces van het litteken.

Wanneer er sprake is van één van onderstaande kenmerken, dan heb je een grote kans dat je litteken verkleefd is.

  • Het litteken trekt een beetje naar binnen.
  • Het is dik en ligt duidelijk op de huid
  • Het is rood of donkerder van kleur dan de huid.
  • Er is sprake van een strak gevoel op de plek van je litteken dat pijn doet.

Een wat uitgebreidere uitleg over de werking van bindweefselstrengen bij verklevingen en informatie over wat je er tegen kunt doen vind je op deze pagina.

Rugpijn na keizersnede

Hetzelfde littekenweefsel onder de huid dat ook de veroorzaker is van het ontstaan van verklevingen, kan een gevoel veroorzaken alsof er aan je rug wordt getrokken. Hierdoor is het mogelijk dat er rugklachten of bekkenpijn wordt veroorzaakt.

We hopen dat je in dit blog meer inzicht hebt gekregen over klachten die mogelijk ontstaan na een keizersnede, en wat je kunt doen om hier wat aan te doen.

Gebruikte bronnen

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.