Operatie litteken

Tijdens een operatie wordt er binnengedrongen in de huid. Hierdoor ontstaat vaak een litteken. Dit komt doordat het lichaam littekenweefsel gaat aanmaken om de huid te herstellen. Een litteken na een operatie kan groot en ontsierend zijn. Ook kan het klachten geven.

operatie litteken

Ontstaan litteken

Bij een operatie denken veel mensen niet na over het risico van het ontstaan van een (afwijkend) litteken. Maar hoe klein de operatie ook is, je kunt een litteken niet voorkomen. Ook kan zelfs een kundig arts niet garanderen dat littekens geen problemen zullen geven.

Tijdens een operatie ontstaat er een huidbeschadiging. Afhankelijk van de diepte van de huidbeschadiging zal het lichaam littekenweefsel aanmaken om de huid te herstellen. Op de plek van de wond verliest de huid veel vocht. Daardoor kan er een rood, verdikt litteken ontstaan met littekenklachten als pijn en jeuk.

Gemiddeld worden 50% van alle littekens na een operatie een hypertrofisch litteken. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk met siliconentherapie te beginnen nadat de wond gesloten is.

Cosmetische operaties

Cosmetische operaties hebben als doel om het uiterlijk mooier te maken. Ook bij deze operaties, zonder medische redenen, kunnen littekens ontstaan.

Littekens verzorgen na operatie

Voor een sneller, beter en mooier herstel van een litteken is siliconentherapie dé behandeling. Al meer dan 20 jaar is siliconentherapie wereldwijd de meest gebruikte littekenbehandeling door artsen en andere professionals.

Siliconentherapie staat bekend om het goede effect op de vochthuishouding van de huid. Door de beschermende laag die een siliconenpleister of –gel op het litteken vormt, wordt het vochtverlies sterk verminderd. Hierdoor wordt de aanmaak van littekenweefsel geremd en herstelt het litteken sneller, mooier en beter met minder littekenklachten.

Siliconentherapie:

  • Maakt het litteken soepeler
  • Vermindert roodheid
  • Verlicht jeuk
  • Vermindert de dikte en hoogte van littekens

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees de littekengids!

Scarban siliconentherapie na operatie

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.