Litteken verzorgen

Je wond lijkt goed te genezen. Alleen jammer van dat litteken. Vooral een litteken in je gezicht of op je armen valt toch wel op, maar ook op andere plekken kunnen littekens klachten geven. Zou dat zo blijven? Je vraagt je misschien af: hoe kan ik mijn litteken het beste verzorgen? En hoe herstelt mijn litteken zo optimaal mogelijk?

Verzorg je litteken

Als de huid geneest, na een ongeval of operatie, blijft een litteken over. De meeste littekens zien er eerst wat rood en dik uit, maar die verschijnselen kunnen verdwijnen na verloop van tijd. Een normaal litteken wordt na 6 tot 9 maanden platter. Ook wordt het weefsel zachter en de kleur lichter.

Klachten

Maar er is ook een kans dat de klachten verergeren. Het litteken gaat meer jeuken en doet pijn. Ook wordt het dikker en stugger. Dit wordt een hypertrofisch litteken genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 2 littekens na een operatie hypertrofisch wordt. Bij brandwondenlittekens is gebleken dat zelfs 70% hypertrofisch wordt. Begin na wondsluiting meteen met littekenbehandeling om de kans op een hypertrofisch litteken te verminderen.

Tip: Vraag de gratis littekengids aan voor meer informatie over jouw litteken en hoe deze te behandelen!

normaal litteken

Een litteken is een zichtbaar overblijfsel van een wond. Deze kan klachten met zich mee brengen, of zich zelfs ontwikkelen tot een afwijkend litteken.

hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken komt boven de huid uit, is felrood gekleurd en dik en stug. Hypertrofisch betekent verdikking of overmatige groei.

keloide litteken

Een keloïd litteken is een woekerend probleemlitteken. Het litteken groeit buiten de randen van de oorspronkelijke wond. En heeft een (fel)rode tot paarse kleur.

Kun je invloed uitoefenen op een litteken?

We weten tegenwoordig veel over hoe je een litteken kan verzorgen. En we kunnen het genezingsproces van een litteken beïnvloeden. Er is een littekenbehandeling die wereldwijd bekend en wetenschappelijk bewezen is. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van siliconenpleisters of siliconengel als best mogelijke preventie en behandeling van het litteken. Sinds 1983 is bekend dat siliconen simpel, veilig en effectief zijn. De meest gebruikte siliconen littekenbehandeling door professionals is Scarban.

Hoe werkt siliconen littekenbehandeling van Scarban?

Wat we weten is dat siliconen het hoge vochtverlies bij littekenvorming tegengaat. De beschadigde huid verliest te veel vocht, terwijl dat vocht nodig is om te herstellen. Verliest de huid te veel vocht dan groeit het litteken en verergert de klachten van het litteken. Scarban houdt het vocht vast en zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest. Zo herstelt het litteken sneller en beter.

Wondsluiting

Na wondsluiting heb je twee jaar de tijd om invloed uit te oefenen op de vorm van je litteken. Na twee jaar kun je niets meer aan de vorm van je litteken doen. Je kunt wel nog invloed uitoefenen op de stugheid, de jeuk en de pijn. Hoe eerder je begint met siliconen littekenbehandeling van Scarban, hoe beter je litteken herstelt.

Begin dus direct je litteken te verzorgen met Scarban als de wond gesloten is. Dan loop je minder risico dat klachten als jeuk en roodheid verergeren. En heb je de meeste kans op een litteken, dat nauwelijks zichtbaar is en bijna niet opvalt.

Siliconen of litteken crème?

We adviseren om siliconentherapie te combineren met een goede hydraterende litteken crème, zoals ALHYDRAN. Siliconen werken op de huid en beperkt het vochtverlies. De crème werkt in de huid en trekt vocht naar de plekken waar de huid het nodig heeft. De oplossingen versterken elkaar. Zowel siliconentherapie als hydratatie worden in de internationale richtlijnen voor littekenbehandeling benoemd.

siliconenpleister voor operatie litteken

Siliconenpleisters

Siliconenpleisters worden gebruikt voor de preventie en behandeling van (afwijkende) littekens.

  • Verkrijgbaar in diverse maten
  • UV-bescherming
  • Herbruikbaar (wasbaar)
Scarban Velvet Touch siliconengel

Siliconengel

Siliconengel is speciaal ontwikkeld om kleine littekens te vervagen, verminderen en voorkomen.

  • Werking is wetenschappelijk bewezen
  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn
  • Meest gebruikt door professionals

Meer weten over littekenbehandeling?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.