Vergoeding mogelijk

Keizersnede litteken

Ga je bevallen door een keizersnede? Of is de ingreep al achter de rug? Je krijgt of hebt dan te maken met een buikwond die na genezing een litteken achterlaat. Goede verzorging zorgt voor een beter herstel van het keizersnede-litteken. En het helpt afwijkend littekenweefsel te voorkomen.

Het litteken na een keizersnede

Bij een keizersnede operatie ontstaat een operatiewond en dus ook een litteken. Normaal gesproken blijft het litteken vrijwel op huidniveau en zal binnen een aantal weken tot maanden weer rustig worden. Daarbij wordt vrijwel dezelfde kleur en soepelheid van de omringende huid aangenomen.

Mogelijke klachten die kunnen ontstaan:

  • Roodheid, jeuk en pijn
  • Extra vorming van littekenweefsel
  • Vergrote kans op afwijkingen
  • Branderig gevoel
  • Ontsteking

Een goede verzorging van het litteken helpt bovenstaande klachten te voorkomen.

Litteken na een keizersnede

Meer weten over het verzorgen van je litteken?

Vraag de gratis littekengids aan. Met alle tips voor de behandeling van jouw litteken.

Littekenboekje 07

Littekengids aanvragen

Binnen 5 minuten zit de gratis littekengids als PDF in je mailbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe ontstaat een afwijkend litteken?

Na een keizersnede kan een afwijkend litteken ontstaan: een verdikking of verharding. En vaak ook een fel rode kleur van het weefsel. Of en wanneer je lichaam een afwijkend litteken ontwikkelt, is niet te voorspellen. Dit hangt af van veel factoren.

Eén van de belangrijkste factoren is bovenmatig vochtverlies vanuit het litteken. Daarom is het zeer belangrijk om je littekenhuid te helpen om het vochtverlies zo goed mogelijk te herstellen

Een keizersnede-litteken behandelen

De meestgebruikte behandelmethode voor het voorkomen en behandelen van afwijkende littekens is siliconentherapie. De werking is wetenschappelijk bewezen. En: medische siliconenproducten worden in Nederland in principe vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Simpel gezegd zorgt het siliconenverband voor afdekking van je kwetsbare huid. Scarban zorgt voor vermindering van vochtverlies. Het litteken komt eerder tot rust en herstelt daardoor sneller.

Scarban C-Section is speciaal ontwikkeld voor littekens na een keizersnede. Het is een voorgevormd siliconenverband. Het is herbruikbaar en goed voor 6 tot 8 weken behandeling. Er wordt een reinigingslotion meegeleverd om het dagelijks te kunnen wassen. En natuurlijk een duidelijke instructie voor het gebruik en de beste verzorging.

Litteken na een keizersnede behandelen

Ervaringen met Scarban C-Section

2 jaar na een operatie met verdikt litteken (ster vorm) zie ik al na enkele weken effect. Hoop dat dit zich doorzet.

Bibi

3 weken na operatie gebruikt. Gebruik het nu 2 weken. Nergens last van. Was het elke dag zoals aangegeven met lauw water, pleister blijft goed plakken. 

L.

Scarban C-section

Speciaal ontwikkeld voor de nazorg van een litteken door een keizersnede.

  • Vervaagt nieuwe en oude littekens

  • Voorkomt littekenvorming (preventief)

  • Verlicht klachten (jeuk, roodheid, huidspanning)

Littekenvorming effectief tegengaan

Helaas gaat een litteken niet weg, maar minimaliseren is wel mogelijk. Hoe dat kan? Door na wondsluiting met Scarban C-Section te starten. Behandeling van littekens met siliconenverbanden is namelijk één van de weinige wetenschappelijk bewezen methoden om effectief afwijkende littekenvorming tegen te gaan. Scarban kan zowel op oude als nieuwe littekens gebruikt worden.

Behandeling van bestaande littekens

Scarban kan zowel op oude als nieuwe littekens gebruikt worden. Ook bestaande littekens vervagen dankzij siliconentherapie.

Preventie van het ontstaan van afwijkende littekens

Daarnaast wordt het verband preventief ingezet bij patiënten die een of meerdere risicofactoren op het ontstaan van afwijkende littekens hebben.

Ben je benieuwd hoe Siliconenverband werkt?
De werking van Scarban

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Wil je Scarban C-Section gebruiken?