Veelgestelde vragen (FAQ)

We hebben een overzicht gemaakt met antwoorden op veelgestelde vragen over SCARBAN. Staat jouw vraag er niet tussen, of heb je meer informatie nodig? Laat het ons weten. We helpen je graag verder!

Algemene vragen

Met Scarban kan in principe elk litteken worden behandeld, ongeacht de oorzaak, plaats of afmeting.

Gebruik Scarban:

 • Als je litteken klachten geeft zoals jeuk of roodheid.
 • Als je litteken afwijking vertoont, zoals een verdikking.
 • Als je preventief littekenvorming wilt verminderen.
 • Als je weet dat je extra gevoelig bent voor littekenvorming.

Voor de behandeling van littekens geldt: vroegtijdig beginnen voorkomt littekenvorming!

De effecten van Scarban-producten merk je snel:

 • Klachten als jeuk en pijn worden binnen enkele dagen verlicht of verdwijnen.
 • Zichtbare resultaten zie je na ongeveer 2 tot 4 maanden.

Dat hangt van van je litteken af. En van je persoonlijke situatie. Overleg met je (huis)arts welk Scarban product voor jou het meest geschikt is.

Siliconenverband of siliconengel

 • Siliconengel is geschikt voor Siliconengel kleine littekens op zichtbare plekken en op beweeglijke plekken zoals gewrichten.
 • Siliconenverband is geschikt voor grote(re) littekens en bij littekens op lichaamsdelen die bedekt worden door kleding.
 • Bij littekens op gewrichten en huidplooien of andere “bewegende” lichaamsdelen adviseren wij siliconengel of de Scarban light.

Formaat

Het beste resultaat krijgt je als het siliconenverband het litteken volledig bedekt, met een overlapping van ongeveer 2 cm rondom het litteken (op de gezonde huid). Je kunt het Scarban siliconenverband in de gewenste vorm en grootte knippen. Knip daarbij ronde vormen en geen hoeken.

Gebruik Scarban zolang het litteken verheven is, rood is of klachten geeft. Overleg met de behandelaar/ arts over de duur van de therapie.

Scarban is hypoallergeen, vrij van weekmakers, latex en toxische stoffen. Er zijn op dit moment dan geen bijwerkingen bekend.

In zeldzame gevallen kan de huid overgevoelig reageren (huidirritatie) op een siliconenbehandeling. Het advies is dan om de huid meer tijd te geven om aan de therapie te wennen. Stop dan met de behandeling totdat de huid rustig is geworden. Start opnieuw met de behandeling en laat de huid langzamer aan het siliconenverband wennen (elke dag een uur langer). Indien de huidproblemen aanblijven, raadpleeg dan de behandelaar/arts.

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Elke verpakking Scarban bevat een of meerdere siliconenverbanden. Bij correct gebruik en onderhoud (volgens de gebruiksaanwijzing), biedt elke verpakking voldoende inhoud voor een behandeling van ongeveer 6-8 weken. Bij langdurige therapie kunnen daarom meerdere verpakkingen noodzakelijk zijn.

Ja. Een van de voordelen van Scarban is dat je het verband dagelijks kunt schoonmaken. Het verband is langere tijd te dragen en daardoor duurzaam!

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Ja. Scarban werkt zowel op oude als op recente littekens, zolang het litteken nog actief is.

Een litteken blijft zo’n 1,5 tot 2 jaar actief. Je herkent het aan:

 • Een rode of paarse kleur
 • Klachten zoals jeuk en pijn
 • Verdikking

Gebruik Scarban

 • Buiten bereik van kinderen bewaren.
 • De siliconenverbanden zijn enkel geschikt voor uitwendig gebruik.
 • Gebruik de siliconenverbanden enkel op de gesloten huid (na verdwijnen van de korst) en nooit op open wonden.
 • Droog het siliconenverband nooit in de zon of in de buurt van een warmtebron.
 • Verwijder tijdelijk het siliconenverband tijdens het sporten of zwemmen. Door transpiratie of contact met water kan Scarban loslaten.

Gebruik Scarban zolang het litteken verheven is, rood is of klachten geeft. Overleg met de behandelaar/ arts over de duur van de therapie.

Bij ieder product zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Hierin staat alles wat je moet weten over het gebruik van Scarban.

 • Buiten bereik van kinderen bewaren.
 • De uiterlijke gebruiksdatum is op de verpakking vermeld.
 • Bewaren bij temperaturen tussen de 5 en 25 °C.

Elke verpakking Scarban bevat een of meerdere siliconenverbanden. Bij correct gebruik en onderhoud (volgens de gebruiksaanwijzing), biedt elke verpakking voldoende inhoud voor een behandeling van ongeveer 6-8 weken. Bij langdurige therapie kunnen daarom meerdere verpakkingen noodzakelijk zijn.

Verwissel Scarban dagelijks en reinig het verband met de bijgeleverde zeep. Gebruik slechts een drupje zeep om het verband te reinigen. Hiermee wast u de huidvetten en pluisjes van het verband af. Het verband daarna afspoelen met warm water en laten drogen.

 1. Wrijf het siliconenverband in met enkele druppels van de Scarban® Silicone Cleaning Soap. Wrijf alle vuil er zo goed mogelijk af.
 2. Spoel daarna overvloedig onder warm, stromend water.
 3. Om te drogen, leg het (opgerolde) siliconenverband op een droge theedoek met de klevende zijde naar boven. – Na volledig uitdrogen ontrolt het siliconenverband zich vanzelf en komt de kleef-kracht terug.
 4. Gebruik het siliconenverband enkel als het volledig droog is.

Let op:

 • De Scarban Silicone Cleaning Soap is speciaal ontwikkeld om het comfort van de behandeling verder te verhogen. Gebruik NOOIT andere schoonmaakproducten voor het Scarban siliconenverband, tenzij dit expliciet door uw arts is voorgeschreven.
 • In contact met water rolt het siliconenverband op.
 • De kleefkracht verdwijnt na contact met de Cleaning Soap of water.

Na enige tijd kan de kleefkracht van Scarban gaan afnemen. Het is verstandig om telkens de meegeleverde neutrale zeep te gebruiken om Scarban goed te reinigen. Hierdoor zal de kleefkracht behouden blijven. Eventueel kan het Scarban siliconenverband nog gefixeerd worden met een hecht- of rekverband.

Een siliconengel breng je meestal 2 tot 3 keer per dag op het litteken aan. Door meerdere keren per dag een dun laagje aan te brengen werkt de gel gedurende de hele dag.
Bouw het gebruik op om te zien of je huid goed op de behandeling reageert.

Naast het gebruik van een Scarban Sheet raden wij aan om nog een goede hydraterende crème te gebruiken. Wij adviseren ALHYDRAN omdat deze crème sterk hydraterende eigenschappen bezit. Scarban zorgt ervoor dat het vocht niet weggaat uit het lichaam. ALHYDRAN houdt niet alleen het vocht vast maar is ook nog eens een vochtinbrengende crème.

Het is niet ongewoon dat bij sommige mensen het litteken bij het gebruik van Scarban sheets kan gaan jeuken. Zorg ervoor dat de siliconen therapie geleidelijk wordt opgebouwd tot minimaal 18 uur draagtijd per 24 uur. Als het goed is zal het litteken aan de therapie gaan wennen en zullen de verschijnselen van jeuk verdwijnen.

Het wordt niet aangeraden om met Scarban te gaan Douchen/zwemmen/sporten. We adviseren om de Scarban Sheet tijdens het Douchen/zwemmen/sporten tijdelijk af te doen. Na het zwemmen direct opnieuw aanbrengen.

Direct na wondsluiting kan de siliconengel op het gezicht worden aangebracht. Dit is wanneer het litteken gesloten is en de hechtingen weg zijn.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over SCARBAN en/of het gebruik van onze producten bij specifieke huidklachten? Wij staan je graag te woord.

Klantenservice 

Wil je meer weten over bestelling & levering, betaling en retourneren via Scarban.nl?

Ga naar onze klantenservice pagina

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.