Vergoeding mogelijk

Littekens

Hoe ernstiger de wond, hoe groter de kans op een litteken(s). Het is een zichtbaar overblijfsel van een wond. Je kunt huidklachten krijgen en er is een risico op een afwijkend litteken. Jij wil dat zo veel mogelijk voorkomen en beperken. Daar zorgt Scarban voor. De werking van siliconen is wetenschappelijk onderbouwd en de voorkeurstherapie in de professionele littekenzorg.

Litteken klachten

De gevolgen van een wond kan zorgen voor vervelende ongemakken. De huid verliest meer vocht dan de normale omliggende huid. Dat kan zorgen voor de volgende klachten:

  • Jeuk
  • Roodheid (of een paarse huid)
  • De huid trekt
  • Een afwijkend litteken: Het wordt dik, hard of zwelt op

Gebruik van siliconen leidt tot minder klachten zoals jeuk, roodheid en huidspanning. Het helpt de zichtbaarheid van de ontsiering te verminderen. En is effectief bij de behandeling en preventie van afwijkende littekens.

Lees meer over littekens in onze littekengids

Veelvoorkomende plekken

Littekens kunnen overal op je huid ontstaan. Een aantal veelvoorkomende plekken zijn:

Soorten littekens

Normale 
Normale littekens zijn niet verdikt en geven geen (fel)rode kleur. Ze kunnen wel jeuken, pijnlijk zijn en/of ‘trekken’. Ze hebben ongeveer een jaar nodig om zich definitief te vormen en een kleur aan te nemen

Naast normale, zijn er ook afwijkende littekens. Bijvoorbeeld:

Hypertrofisch
Hypertrofische littekens zijn dik en stug, komen boven je huid uit en zijn felrood gekleurd. Vaak jeuken ze en doen ze pijn. Ze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door ongelukken en brand- en operatiewonden.

Keloïd
Keloïde littekens groeien groter dan je oorspronkelijke wond. Ze ‘woekeren’. Verder geven ze dezelfde klachten als hypertrofische littekens. Ook keloïde littekens worden onder andere veroorzaakt door ongelukken en brand- en operatiewonden.

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

  • Monstrey S, Middelkoop E, Vranckx JJ, Bassetto F, Ziegler UE, Meaume S, Téot L. Updated scar management practical guidelines: non-invasive and invasive measures. Journal of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery, 2014.
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.