Vergoeding mogelijk

Litteken op je gezicht verminderen

Heb je een wond op je gezicht? Of is er al een bestaand litteken? In beide gevallen kun je eenvoudige stappen ondernemen om je litteken te verminderen.

Namelijk: Gebruik siliconengel tegen littekens in je gezicht. Of onze speciaal voorgevormde siliconenpleisters. Hieronder lees je waaróm. Ook bespreken we of je een litteken helemaal kunt verwijderen of voorkomen.

Litteken op je gezicht

Je gezicht is een erg opvallende plek voor een litteken. Zo’n litteken kan ontstaan door een ongeluk, maar ook door een operatie.

De huid herstelt zichzelf. In het beste geval blijft er alleen een dun wit streepje achter. Maar: in je gezicht is er een verhoogde kans op een afwijkend litteken. En als je een operatie hebt ondergaan, dan is de kans op een hypertrofisch litteken zelfs 50%.

Je het litteken op je gezicht behandelen. Zo kun je huidklachten zoals roodheid, droogheid, jeuk, verdikking en pijn verminderen. Je verkleint de kans op een afwijkend litteken. En het kan er mooier (minder opvallend) uit gaan zien.

Litteken op je gezicht

Meer weten over het verzorgen van je litteken?

Vraag de gratis littekengids aan. Met alle tips voor de behandeling van jouw litteken.

Littekenboekje 07

Littekengids aanvragen

Binnen 5 minuten zit de gratis littekengids als PDF in je mailbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat te doen tegen een litteken op je gezicht?

Het belangrijkste is: een goede verzorging van je beschadigde huid. Want een beschadigde huid is in nood: die kan vocht niet meer goed vasthouden. En juist vocht is nodig voor een mooi herstel.

Om het vochtgebrek te compenseren, maakt je lichaam extra bindweefsel aan. Hoe meer van dit weefsel, hoe groter en zichtbaarder je litteken.

Dus hoe verzorg je je beschadigde littekenhuid in je gezicht? Als volgt:

  • Blijf uit de zon. Want die droogt je huid verder uit. En zorgt voor verkleuring (bijvoorbeeld een wit litteken).
  • Voorkom verdere beschadiging. Bijvoorbeeld doordat je gaat krabben door jeuk.
  • Herstel de vochtbalans van je beschadigde huid. Dat doe je in je gezicht het beste met siliconengel, of (bij ernstige littekens) siliconenverband.

Door je beschadigde huid goed te verzorgen, voorkom je ook dat je een hypertrofisch of keloïd litteken krijgt. Dat zijn littekens die extra verkleurd en/of dik zijn, of zelfs kunnen gaan woekeren. Je gezicht is natuurlijk wel de laatste plek waar je zo’n litteken wilt.

In je gezicht is het risico op een afwijkend litteken groter, omdat de spanning op je huid daar vrij groot is. Er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op het risico op een afwijkend litteken. Heb je een operatie in je gezicht gehad? Dan is de kans op een hypertrofisch litteken 50%.

Siliconengel tegen een litteken op je gezicht

Scarban siliconengel is uitermate geschikt voor littekens en wondjes in je gezicht. Want het is onzichtbaar na aanbrengen. En het maakt je huid niet plakkerig. Zo kun je er ook eenvoudig make-up overheen dragen!

Ons product is geschikt bij dichte wonden door onder andere:

  • Een operatie
  • Het verwijderen van een moedervlek
  • Puistjes/acne
  • Brandwonden
  • Waterpokken

Twijfel je of jouw wond te groot of diep is voor siliconengel? Vraag dan eerst advies aan je (huis)arts. Wacht hier niet mee! Hoe langer je wacht, hoe groter het litteken kan worden.

Scarban Velvet Touch is ook geschikt voor kinderen. Zelfs voor baby’s en peuters met wondjes in het gezicht.

Siliconenverband voor je gezicht

Het liefst wil je op zo’n zichtbare plek een oplossing die zo min mogelijk opvalt. Maar soms is de beste behandeling noodzakelijk of gewenst. Daarvoor hebben we speciale voorgevormde siliconenverbanden voor je gezicht.

We hebben voorgevormde siliconenpleisters voor:

Het zijn dikke siliconenverbanden, voor intensieve therapie. Met zeer hoge UV-bescherming. De pleisters zijn wasbaar en herbruikbaar: het gaat 4 tot 8 weken mee.

 

Ervaringen met Scarban

Ik heb 10 jaar geleden al ervaring opgedaan met Scarban, daar had ik toen goede resultaten van. Ik merk nu na een paar weken, dat het litteken zacht wordt en mooi 'wegkleurt'.

S.

Het is even volhouden. Het litteken zit in het gezicht van mijn zoontje, hopelijk is op de lange termijn het resultaat zoals gewenst.

Peter

Is de wond klein, bijvoorbeeld door een lichte schaafwond of oppervlakkige kras? Dan krijg je misschien geen litteken. Of is het litteken wellicht zó klein, dat je het niet ziet of goed kunt camoufleren met bijvoorbeeld make-up. Verzorg je je wond goed? Dan maak je de kans daarop groter.

Is de wond groot en diep, bijvoorbeeld na een operatie of door een brandwond? Dan is een litteken vaak niet te voorkomen. Dan is het des te belangrijker dat je je wond en het litteken goed behandelt. Doe je dat goed, dan verkleint dat de kans op een afwijkend of opvallend litteken.

Kun je een litteken (laten) weghalen, bijvoorbeeld met plastische chirurgie of met laseren? Dat hangt van je litteken af, en de plek waar dat zit.

De resultaten zijn in ieder geval wisselend. Sowieso is een ingreep als plastische chirurgie natuurlijk behoorlijk ingrijpend én kostbaar. En je huid wordt bij deze behandelingen opnieuw (gecontroleerd) beschadigd. Je kunt de mogelijkheden altijd met je arts bespreken.

Onze siliconenproducten verrichten geen wonderen, een bestaand litteken kan niet volledig verdwijnen. Wel kan je litteken vervagen dankzij ons product. Dit is echter geen garantie.

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Wil je Scarban gebruiken?