Vergoeding mogelijk

Litteken op of bij je borst(en) verminderen

Heb jij een borstoperatie ondergaan? Bijvoorbeeld een borstverkleining of -amputatie? Dan is het goed om te weten dat je zelf iets kunt doen tegen littekenvorming. Het belangrijkste is natuurlijk om de instructies van je arts(en) op te volgen. Je kunt hen ook vragen naar onze oplossing: Scarban Elastic tegen littekens op of rond je borst(en).

Litteken op je borst(en)

Een litteken op je borst(en) ontstaat vaak door een operatie. Bijvoorbeeld een borstverkleining, borstreconstructie, borstamputatie of borstvergroting.

Je lichaam herstelt de huid zelf. In veel gevallen gaat dat goed, maar er kunnen littekenklachten ontstaan. Of een afwijkend litteken. De kans daarop hangt af van allerlei factoren. Een litteken op je borst heeft een hoog risico op afwijkingen. Dat komt omdat hier vrij veel spanning op de huid staat. Dat er een operatie is geweest vergroot het risico op een afwijkend litteken: 50% van de operatielittekens wordt hypertrofisch.

Gelukkig kun je het litteken op je borsten behandelen. Zo kun je klachten als roodheid, verdikking, droogheid, jeuk en pijn verminderen. En verklein je de kans op een afwijkend litteken. Het kan er (cosmetisch) mooier uit gaan zien.

Litteken op je borst

Meer weten over het verzorgen van je litteken?

Vraag de gratis littekengids aan. Met alle tips voor de behandeling van jouw litteken.

Littekenboekje 07

Littekengids aanvragen

Binnen 5 minuten zit de gratis littekengids als PDF in je mailbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe verzorg je een litteken na een borstoperatie?

Het is bij littekens belangrijk om vochtverlies tegen te gaan. Siliconentherapie is een effectieve methode voor de behandeling van littekens. Zo verlicht je de littekenklachten en help je afwijkende littekenvorming te voorkomen.

De werking is wetenschappelijk bewezen. En: medische siliconenproducten worden in Nederland in principe vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Scarban Elastic tegen littekens op of bij je borst(en)

Scarban Elastic zijn speciale siliconensheets (vellen), die je op grote en kleine oppervlakken kunt dragen. Deze sheets verzorgen je wond/littekenhuid. Daardoor voorkom je vorming van littekenweefsel. En/of zorgt ervoor dat het litteken bleker en minder zichtbaar wordt.

Tegelijkertijd zul je merken dat je minder last hebt van typische klachten bij een operatiewond of litteken: namelijk pijn (doordat je huid droog is en gaat trekken) en jeuk.

Hieronder komen 3 vrouwen uitgebreid aan het woord die Scarban gebruikten na hún borstoperatie. Want zij kunnen het als ervaringsdeskundigen veel beter vertellen dan wij dat zouden kunnen.

Ervaringen met Scarban na een borstoperatie

In oktober heb ik een preventieve borstverkleining ondergaan. Het gevolg was een rood, gezwollen en gevoelig litteken. Ik heb Scarban een week in gebruik en het litteken is nu al duidelijk minder rood en dik. Ik ben dus zeer tevreden!

Evelijne

Na mijn amputatie kreeg ik zo'n lelijk strak rood litteken, dat de plastisch chirurg het opnieuw moest openmaken om het weer goed te krijgen. Van de chirurg kreeg ik toen Scarban pleisters. Het litteken is nu prachtig geworden!

Juliette

Ik heb een borstverkleining gehad. De operatie is prima gegaan. Ik ben 3 maanden geleden begonnen met littekenbehandeling d.m.v. Scarban Siliconenpleisters. Het gaat langzaam, maar je ziet wel al verbetering.

Anoniem

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Wil je Scarban gebruiken voor jouw litteken?