Mentale gevolgen van je keizersnede-bevalling

Een keizersnede is een zware operatie, of deze gepland is of niet. Je kan direct na de bevalling niet alles meer zelf en dat kan frustraties opleveren. Ook voelt een keizersnede voor vrouwen soms als falen, dat is het niet. Sta stil bij je gevoelens en zorg voor jezelf.

Sanya Tuharea is ervaringsdeskundige en oprichter van de keizersnede club. Ze heeft zelf twee kinderen, die beide middels een keizersnede zijn geboren. Zij vertelt over haar ervaring en die van andere vrouwen met een keizersnede-bevalling.

Een keizersnede is soms een traumatische ervaring

In het geval van een ongeplande keizersnede, maak je een zware buikoperatie door, terwijl je deze niet verwacht had.

“De weeën, de periode voor de bevalling, duren soms al meer dan 24 uur. Bij een zware bevalling kan een (ongeplande) keizersnede daarom ook een moment van opluchting zijn. Toch voelt het alsof je de controle moet opgeven. Je weet niet wat er ‘ineens’ gaat gebeuren. Je bevalling als operatie ervaren is dan heftig. Bij sommige vrouwen wordt dit een traumatische ervaring door bepaalde beslissingen die worden gemaakt of door hoe de bevalling is verlopen.

Niet gelijk je kindje kunnen vasthouden of het idee krijgen dat je er nog niet goed voor kan zorgen, omdat je aan het herstellen bent. Dit zijn allemaal moeilijke situaties en gedachtes om mee om te gaan.”

Er bewust van zijn dat je veel moet verwerken, kan je helpen. Je moet zowel fysiek als emotioneel herstellen.

“Gelukkig zijn niet alle ervaringen traumatisch.”, benoemt Sanya. “Een operatie kan goed verlopen en de ervaring is dan beter. Voorbereid zijn op de keizersnede kan hier ook veel bij helpen.”

Gevoel van falen

Een kind of meerdere kinderen op de wereld zetten is een hele bijzondere ervaring. De meeste vrouwen gaan ervanuit dat ze vaginaal bevallen. Wanneer dit niet gebeurt, zoals bij een ongeplande keizersnede, is dat een schok. Met vele gevolgen die  ze moeten verwerken.

“Veel vrouwen hebben tegen mij gezegd dat het voelt alsof ze gefaald hebben.” zegt Sanya. “Middels een keizersnede je kind ter wereld brengen is gewoon een van de twee manieren van bevallen. Maar veel vrouwen zien dit niet zo. Gevoelens van falen zijn normaal, maar helemaal niet nodig.”

Baby-bubbel

“Wanneer je weer thuis bent na de bevalling, zit je in een ‘baby bubbel’. Alles draait om je baby. Het verzorgen, (borst)voeding geven, verschonen, badderen. Je bent helemaal gefocust op je kindje. Dat is niet gek natuurlijk.

Veel vrouwen staan hierdoor alleen niet meer stil bij zichzelf. Dit terwijl er vaak nog frustratie heerst. Bijvoorbeeld omdat je vaak hulp nodig hebt, maar dingen liever zelf wilt doen. Dit alles bij elkaar kan het lastig maken om met je gevoelens om te gaan.”

Stilstaan bij je mentale gezondheid na de keizersnede

We hebben hierboven mentale gevolgen na de keizersnede uitgelicht. We willen je ook graag helpen door mogelijkheden te bieden hoe je hiermee om kunt gaan. Maar kijk hierbij vooral zelf wat goed voelt om wel of niet te doen.

Sta stil bij jezelf en bij je emoties na een keizersnede. Dit om te kijken hoe je je voelt en hoe je lichaam zich voelt. Je moet ook voor jezelf uitvinden waar jij behoefte aan hebt. Het kan zijn dat je de (mogelijk traumatische) ervaring van je keizersnede nog moet verwerken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld in een dagboek te schrijven of even alleen te gaan wandelen.

Het is belangrijk dat je je gevoelens op een goede manier kan verwerken. Dit kan met de hulp van een professional. Schroom dus ook niet om iemand op te zoeken, een expert om mee te praten. Ze zijn er om jou te helpen. Of misschien helpt het om je verhaal te vertellen op papier, online of in de kunst. Kijk wat voor jou werkt. Ook als je nog tijd nodig hebt, is het niet erg om hiermee te wachten.

De keizersnede club

“In Nederland is de zorg rondom zwangerschap en geboorte geweldig geregeld. Je kunt je helemaal tiptop voorbereiden, maar dan wel op de best mogelijke bevalling. Wat we merken is dat er weinig voorbereid wordt als het om een keizersnede gaat.

Omdat de keizersnede als een soort ‘worst case scenario’ bekend staat, is de mentale verwerking vaak zwaar. De keizersnede club heeft als missie deze bevalling uit de onbesproken hoek te halen.”

Sanya begon de keizersnede club door haar eigen verhaal te delen:

“Mijn eerste keizersnede was een traumatische ervaring. Ik had uiteindelijk meer dan een jaar nodig om me weer wat beter te voelen. Om met mijn lichaam in contact te komen. Dat was heel zwaar.

Ik ging online informatie zoeken. ‘Hoe ervaren andere vrouwen dit?’ Ik kon die ervaringen niet echt vinden. Na mijn tweede keizersnede besloot ik mijn eigen verhaal te delen. Vele vrouwen hebben na mij ook hun verhaal gedeeld. Hier ben ik erg blij om.”

“Het doel van de keizersnede club is dat vrouwen zich goed voelen over een keizersnede-bevalling.”

Op Instagram en Facebook is de club actief en delen vele dappere vrouwen hun verhaal. Op de website van de keizersnede club biedt Sanya cursussen, trainingen, blogs en e-books. Zo kan iedereen de informatie vinden die zij of hij nodig heeft.

De keizersnede club kan ook een plek voor jou bieden. Dit om informatie op te zoeken of als je dat wilt, je verhaal te delen. Voor een gezonde verwerking van jouw keizersnede bevalling.

Litteken na keizersnede verzorgen