Hoe maak ik een litteken soepel?

Een jeukend litteken met een trekkend gevoel, dat is vervelend. Door littekens soepel te maken, geven ze in veel gevallen minder klachten. Wat kan je doen om een litteken soepel te maken?

Litteken jeukt of trekt

Oppervlakkige wonden genezen vaak zonder dat er een opvallend litteken ontstaat. Maar hoe dieper de wond, hoe groter de kans op een afwijkend litteken. Dat is bijvoorbeeld dikker en stugger dan gezonde huid.

Voorbeelden van een afwijkend litteken zijn een hypertrofisch litteken of een keloïd.

Zo’n afwijkend litteken kan klachten geven. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, roodheid, pijn of een trekkend gevoel. Dit komt voornamelijk doordat littekenweefsel een minder goede vochtbalans heeft.

Litteken soepel maken

Wil je de klachten van een afwijkend litteken tegengaan, dan is het belangrijk om de vochtbalans te herstellen. Bij de juiste vochtbalans stopt het lichaam met het maken van (te veel) littekenweefsel. Hierdoor wordt het litteken soepeler, vlakker en minder rood.

Voor het beste resultaat is het belangrijk om snel, na het sluiten van de wond, te beginnen met een behandeling. Denk aan het gebruik van:

  • Siliconengel. De gel vormt een dunne laag op de huid waardoor vochtverlies wordt beperkt en het litteken beter herstelt.
  • Siliconenpleisters of siliconenverband. Die dekken de littekenhuid af en verminderen daarmee het vochtverlies.
  • Een hydraterende (litteken)crème. De littekencrème van ALHYDRAN zorgt dat de vochtbalans van je beschadigde huid herstelt. De gel heeft een occlusieve werking. Dat wil zeggen dat hij een dakje op je huid vormt, zonder de huid volledig af te sluiten, waardoor minder vochtverlies optreedt. Door de combinatie van ingrediënten trekt ALHYDRAN bovendien vocht van diepere huidlagen naar boven.

Heb je een ouder litteken dat klachten geeft? Bij een oud litteken heb je geen invloed meer op de vorm en dikte, maar wel op de klachten. Bovenstaande tips helpen bijvoorbeeld tegen jeuk, pijn en een trekkend gevoel.

Mooi herstel litteken

Wil je een litteken mooi en soepel laten herstellen, dan zijn er nog andere punten om op te letten.

  • Bescherm de beschadigde huid tegen infecties door hem goed schoon te houden.
  • Houd het litteken uit de zon en bescherm het tegen UV-straling. De littekenhuid is gevoeliger dan gezonde huid en raakt dus sneller beschadigd. Lees daar meer over in de blog ‘Mag ik eigenlijk met mijn litteken in de zon?’.
  • Bewezen effectief tegen littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest geadviseerd door professionals

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.