Hypertrofisch littekenHypertrofisch litteken

Waarom doet mijn litteken pijn?

“Misschien is pijn een te groot woord, maar mijn litteken trekt nog wel behoorlijk. Soms ben ik bang dat er iets niet goed is. Of dat het gevoel blijvend is.”

TIP: Lees de gratis littekengids! Hierin vind je meer informatie over jouw litteken en hoe je deze moet behandelen.

Hoe ontstaat de pijn?

LittekenpijnLittekenpijn komt veel voor, meer dan je denkt. De pijn kan optreden na elke operatie of na een grote open wond. De mate van littekenpijn is per persoon verschillend.

Sommige operaties geven een grotere kans op littekenpijn, zoals na een hart- of longoperatie, een borstamputatie, een operatie aan schouder of lies (liesbreuk).

Er zijn verschillende oorzaken voor deze pijn:

  • Het litteken zit op een gewricht, zodat je bij elke beweging pijn (of een trekkend gevoel) voelt
  • Stijfheid van het litteken
  • Zenuwen zijn bekneld of beschadigd. Het advies is dan om naar de huisarts of specialist te gaan.

Pijn bij je litteken is normaal. Het trekkende gevoel is de huid die door het genezen en het litteken een beetje strak staat.

Welke klachten kun je hebben?

Als je omgeving koud is of juist heel warm, kun je een pijnlijk gevoel krijgen bij je litteken. Mensen omschrijven dit ook wel als een ‘trekkend’ gevoel.

Een andere klacht is voortdurende pijn bij het litteken. Af en toe kan er ook een flink stekende pijn (pijnscheut) voorkomen.

De pijn kan nog maanden na de operatie ontstaan.  Hoelang deze blijft bestaan, is per individu en indicatie verschillend. Hieronder gaan we dieper in op hoe je je pijn kunt verminderen.

Wat is er te doen aan littekenpijn?

Zoals je ziet, kan de pijn verschillende oorzaken hebben. Heb je last van een onrustig litteken? Trekt het litteken of zit het litteken op een gewricht? Dan adviseren wij om de huid rondom het litteken elke dag te masseren.

Daarnaast adviseren wij om Scarban siliconenpleisters of Scarban siliconengel te gebruiken om het littekenherstel te bevorderen. De werking van beide producten is identiek, maar welke je gebruikt, hangt van de locatie van je litteken af.

Scarban zorgt voor een siliconen-beschermlaag op het litteken en de omliggende huid. Hierdoor vermindert het vochtverlies vanuit het litteken. De huid in en rondom het litteken wordt minder actief. Het pijnlijke en ‘trekkende’ gevoel neemt af en verdwijnt.

Is je litteken rustig en zit het niet op een gewricht, maar heb je wel last van littekenpijn? Het is niet de bedoeling dat je blijvend last hebt van littekenpijn. We adviseren om dan contact op te nemen met je huisarts of specialist. Ook als de operatie al enige tijd geleden is. Als er iets mis lijkt te zijn met de zenuwen of de zenuwtakken, kun je een verwijzing voor de specialist krijgen.

Gebruik Scarban voor het beste resultaat

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.