jeukend littekenjeukend litteken

Handige tips voor een jeukend litteken

Help, mijn litteken jeukt! Is dat normaal? En kan ik er zelf iets aan doen? Geen zorgen, je bent niet de enige met deze vragen. Een jeukend litteken is een veelvoorkomende klacht bij littekens. Lees waar het vandaan komt en hoe je jeukende littekens kunt behandelen.

Wat is een litteken?

Waar een wond zit, gaat je lichaam hard aan de slag om de huid zo snel mogelijk dicht te krijgen. Een wond verliest veel vocht en is kwetsbaar voor bacteriën, en daar houdt je lichaam niet van.

Bij een oppervlakkige beschadiging geneest de huid meestal zonder litteken. Maar bij een diepere wond heeft het lichaam moeite de huid dicht te krijgen. Daarom maakt het een (soms afwijkend) litteken. Littekenweefsel bezit helaas niet de functies van gezonde huid. Zo is het een stuk minder soepel en elastisch. Ook geeft het vaker klachten, zoals pijn, roodheid, stugheid en jeuk.

Veel mensen vinden het gek als hun litteken jeukt, zeker als het een ouder litteken is. Maar de klacht komt vaak voor.

Waarom jeukt mijn litteken?

Er zijn meerdere redenen waarom een litteken kan jeuken:

  • De huid is aan het herstellen. Dit geldt vooral bij verse littekens en is een teken dat de huid aan het werk is.
  • Er is een tekort aan vocht in het littekenweefsel. De huidbalans is verstoord en de huid heeft moeite om vocht vast te houden. Dit kan ook worden veroorzaakt door temperatuurwisselingen.

Het ene litteken geeft meer jeuk dan het andere. Van brandwonden is bijvoorbeeld bekend dat ze erg kunnen jeuken. Maar ook andere soorten littekens geven klachten. Heb je een jeukend litteken, dan is een goede verzorging belangrijk.

Wat moet ik vooral niet doen?

Bij een litteken dat jeukt geldt: wat je ook doet, krab niet. Door te krabben haal je de huid steeds opnieuw open en vergroot je de kans dat er bacteriën in de huid komen. Daardoor vererger je het litteken juist en ben je nog veel verder van huis.

Een jeukend litteken behandelen

Naast iets wat je absoluut niet moet doen, zijn er gelukkig ook dingen die wél helpen.

 • Gebruik siliconengel, -pleisters en -verband
  Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van siliconenverband, siliconenpleisters en siliconengels. Die sluiten de huid goed af, zodat er niet te veel vochtverlies is. Daardoor vermindert de jeuk, wordt het litteken minder rood en de huid soepeler. Bovendien doet het litteken minder pijn en wordt het vlakker.
 • Koel de huid
  Op de huid blazen kan helpen. Of wikkel een cold pack (ijs) in een washand of theedoek en druk die voorzichtig op de jeukende plek.
 • Leid jezelf af
  Denk aan andere dingen, kijk tv, lees een boek, ga de deur uit. Probeer jezelf af te leiden om de jeuk (tijdelijk) niet op te merken.

Stop een jeukend litteken met Scarban