litteken voorkomenlitteken voorkomen

Wat te doen om littekens te voorkomen?

Wat te doen om littekens te voorkomen? Na een diepe wond ontstaat er bijna altijd een litteken. Dit kan je helaas niet voorkomen. Je kan wel veel doen voor een mooier herstel van het litteken.

Je open wond verzorgen

Een mooi herstel van je huid om een litteken te verminderen, begint bij het goed verzorgen van je open wond. Door de wond goed te verzorgen kan je een infectie voorkomen. Dit verkleint de kans op een afwijkend litteken. Maar hoe doe je dat? Wanneer je wond geen spoedeisende (ziekenhuis) hulp nodig heeft, volg dan onderstaande stappen.

  1. Maak de wond schoon met lauwwarm water
  2. Dep de wond droog met een schone doek
  3. Gebruik wondgel of wondspray
  4. Dek de wond af met een pleister of verband

Een litteken zo veel mogelijk voorkomen

Het voorkomen van een litteken is helaas onmogelijk. Bij een diepe of grote wond of eentje die een infectie heeft gehad, ontstaat altijd een litteken. Dit komt omdat het lichaam littekenweefsel gaat aanmaken om de wond te dichten en de huid te herstellen. Hoe zorg je ervoor dat het litteken mooi geneest en minder zichtbaar wordt?

Je gesloten huid is op de plek waar de wond zat nog erg zwak. Littekenweefsel bevat namelijk niet alle bouwstenen die een normale huid wel bevat en het verliest meer vocht. Door deze huid te ondersteunen verloopt het herstel beter, sneller en kan je een litteken zo veel mogelijk voorkomen.

De huid beschermen, vochtverlies tegengaan en de huid hydrateren is belangrijk.

Litteken behandelen met siliconenverband

Het is belangrijk om de huid te ondersteunen bij het herstel. Een litteken verliest namelijk veel vocht. Het lichaam maakt als reactie littekenweefsel aan. Wanneer je lichaam dit blijft aanmaken kan er zelfs een afwijkend litteken ontstaan.

Siliconenpleisters voor littekens voorkomen

Door het litteken te bedekken met siliconenpleisters of siliconengel wordt het vochtverlies genormaliseerd tot hetzelfde niveau als de omliggende huid. Dit zorgt ervoor dat het lichaam stopt met de (extra) aanmaak van littekenweefsel. Het litteken zal hierdoor soepeler, vlakker, minder rood en rustiger gaat worden.

Lees hier meer over de werking van siliconentherapie.

Conclusie

Nog even samengevat:

  1. Verzorg je wond goed: houd het schoon en dek het af.
  2. Gebruik siliconen littekenpleisters of -gel voor een optimaal herstel van het litteken.
  3. Wees geduldig. De behandeling van een actief litteken duurt minimaal 3 tot 6 maanden.

Welk product is geschikt voor jouw litteken?

Littekens zijn er in alle soorten en maten. Scarban heeft voor elk litteken een oplossing. Maar welk product is geschikt voor jouw litteken?

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.