Litteken na keizersnedeLitteken na keizersnede

Blijvende littekenklachten na keizersnede

Een keizersnede heeft veel impact. Op mentaal vlak, maar het vraagt ook herstel van je lichaam en het laat een litteken achter. Er kunnen blijvende klachten na een keizersnede resteren die vaak gerelateerd zijn aan de verdere rijping van het litteken. De meest gehoorde klachten nemen we met je door. Waar mogelijk geven we tips en oplossingen.

In de volgende paragrafen bespreken we vier veel genoemde littekenklachten die vrouwen ondervinden tijdens het herstel van een keizersnede.

Tip: wil je meer weten over jouw litteken en hoe je deze het beste kunt behandelen? Lees de gratis littekengids.

Snel naar:

Verdikking van het litteken

Een litteken, en dus ook het litteken na een keizersnede, vertoont soms in de eerste weken al wat tekenen van verdikking. Dat kan gepaard gaan met wat pijn, jeuk en een rode kleur.

Wanneer een litteken uiteindelijk uitgroeit tot een ‘normaal litteken’, dan verdwijnt deze verdikking uiteindelijk. Het litteken wordt platter, zachter en ook de kleur krijgt bij benadering weer de kleur van de gewone huid. Na ongeveer een jaar is het litteken zo goed als plat. De vorm is dan definitief.

Maar tot die tijd blijft de kans bestaan dat de verdikking van het litteken blijft of verder uitgroeit. Er ontstaat dan een afwijkend litteken. Een kenmerk van een afwijkend litteken is dus verdikking van het litteken optreedt: Verder zijn onderstaande 4 symptomen kenmerkend voor een afwijkend litteken.

  • Droogheid van het litteken
  • Het litteken trekt
  • Het litteken jeukt
  • Een felrode kleur van het littekenweefsel

Behandel je litteken zo snel mogelijk. Want zolang je litteken nog actief is, heeft behandeling zin. Hoe langer je wacht met behandelen hoe kleiner de kans op een goed resultaat. Begin daarom in een vroeg stadium na de operatie met siliconentherapie. Speciaal voor littekens na keizersnede bestaat er Scarban C-section.

Of en wanneer de wond zich ontwikkelt tot een afwijkend litteken, is niet te voorspellen. Het hangt af van veel factoren. Lees hier meer over op onderstaand blog:

De risico’s op en van een afwijkend litteken.

Litteken nog steeds pijnlijk na jaren

Ervaar je nog steeds pijn na je keizersnede? Dat is niet ‘normaal’. En je hoeft er ook niet mee rond te blijven lopen.

Normaal is dat je litteken nog pijn doet in de 1e weken na een keizersnede. Maar die klachten horen na een aantal maanden wel minder te worden.

Gebeurt dit niet? Dan lijkt het erop dat je litteken afwijkend is: er ontstaat een verdikking. Dan gaat je litteken erg ‘trekken’, bijvoorbeeld bij bepaalde bewegingen. Dat zorgt voor de pijn.

Houdt daarom altijd je litteken goed in de gaten na wondsluiting. Begin op tijd met behandelen van je littekenwond met siliconentherapie of een vochtinbrengende crème zoals ALHYDRAN.

Waarom doet je keizersnede-litteken na jaren nog steeds pijn?

Een litteken kan erg stug worden. Zeker een groot litteken, zoals dat ontstaat na een operatie. Onderschat een keizersnede dan ook niet: het is een serieuze ingreep, met een serieus litteken als gevolg.

Als je pech hebt, heb jij een extra verdikt litteken. Dan is je huid extra stug. En nóg minder elastisch dan bij een normaal keizersnede-litteken.

Soms merk je dat pas na jaren. Bijvoorbeeld bij een 2e zwangerschap. Dan komt je huid immers weer extra onder spanning te staan. Met pijn als gevolg.

Wat kun je doen tegen littekenpijn jaren na een keizersnede?

Het is nooit te laat om je litteken goed te verzorgen. Siliconentherapie helpt ook bij oude littekens.

Daarnaast helpt loszittende kleding, voldoende rust bij pijn, en je litteken dagelijks masseren.

Je littekenpijn kan ook andere oorzaken hebben. Lees daarover meer in onderstaande blogs:

Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen

Je buik krijgt na een keizersnede veel te verduren. Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Er ontstaat dan een opgezette dikke buik na je keizersnede. Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.

Aan de overhangende buik die zo na een keizersnede ontstaat, is waarschijnlijk niet zo heel veel te doen. Een juiste voeding om af te vallen, buikspieroefeningen of sproten kunnen iets helpen. Laat je eerst goed informeren door de huisarts.

Sowieso is het een kwestie van afwachten en geduld hebben. De kans is groot dat de buikhuid zich wel weer wat herstelt in de maanden na je bevalling.

Verklevingen van het litteken

Heb je ook last van andere klachten dan pijn, zoals:

  • Darmklachten
  • Rugpijn (gevoel alsof er aan je rug wordt ‘getrokken’)
  • Bekkenpijn
  • Maagklachten
  • Incontinentie
  • Pijn bij buikspieroefeningen

Bij dat soort klachten denk je niet direct aan je keizersnede-litteken. Maar ze kunnen er wel degelijk mee te maken hebben.

Deze klachten wijzen op mogelijke verklevingen van het onderhuidse littekenweefsel. Verklevingen zijn strengen van bindweefsel die zich kunnen vormen na een ongeval, infectie, ontsteking, maar ook na een litteken.

Ook deze verklevingen betekenen dat er iets niet helemaal goed gaat in het herstelproces van je keizersnede-litteken.

Bij een keizersnede liggen deze bindweefselstrengen tussen de buikorganen onderling, en tussen de buikorganen en de buikwand. Het speelt zich dus wat dieper af in je lichaam.

Je kunt verklevingen aan de buitenkant herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Het litteken trekt een beetje naar binnen.
  • Het is dik en ligt duidelijk op de huid
  • Het is rood of donkerder van kleur dan de huid.
  • Er is sprake van een strak, pijnlijk gevoel op de plek van je litteken.

Lees een uitgebreidere uitleg over de werking van bindweefselstrengen bij verklevingen, en wat je er tegen kunt doen.

Blijf niet zitten met littekenklachten na je keizersnede

We hopen dat je in dit blog meer inzicht hebt gekregen over klachten die mogelijk ontstaan na een keizersnede, en wat je ertegen kunt doen. Blijf er niet mee zitten!

Gebruikte bronnen

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.