Hoe verloopt het herstel van een litteken na een operatie?

Of het nou een medische ingreep is of een cosmetische, een operatie laat een litteken achter. Dat hoort erbij, maar je wilt natuurlijk dat het goed herstelt. Hoe verloopt het herstel van een litteken na een operatie?

Snel naar:

Littekens na operatie

Een operatie is een ‘invasieve ingreep’. Dat is de medische manier om te zeggen dat er een diepe huidbeschadiging ontstaat, omdat er nou eenmaal diep in de huid wordt binnengedrongen. Het lichaam reageert hierop door littekenweefsel te ontwikkelen. Dit beschermt het lichaam tegen bacteriën en infecties. Een mooi mechanisme, maar het levert dus wel een litteken op. Littekenweefsel is niet zo sterk als gewone huid. Daardoor verliest dit stukje huid meer vocht. Door die verstoring in de vochtbalans kan het zijn dat het lichaam maar littekenweefsel blijft aanmaken.  Zo voorkomt het dat er op de plek van de wond te veel vocht wordt verloren en geeft het bacteriën geen kans om de huid binnen te dringen.

Een mooi mechanisme, maar het levert dus wel een litteken op. Dit geldt niet alleen voor medische operaties, maar ook voor cosmetische ingrepen. Hoe hard de arts ook zijn best doet om een litteken te voorkomen of zo mooi mogelijk weg te werken, bij een huidbeschadiging hoort een litteken. Dat vinden veel mensen ontsierend. Bovendien kan het klachten geven, zoals pijn, jeuk en roodheid.

Herstel litteken na operatie

Goed nieuws: je hebt zelf (enige) invloed op hoe je litteken na een operatie herstelt. De vorming van een litteken gebeurt in de eerste weken na de operatie, maar kan tot 2 jaar erna duren.

In die tijd kun je zelf gelukkig wat doen om de kans op een opvallend of afwijkend litteken te verminderen. Dit doe je vooral door te zorgen dat vocht in de huid blijft. Dat houdt de huid soepeler en egaler.

Belangrijk: wacht tot de wond is gesloten of hechtingen zijn verwijderd en korstjes weg zijn voordat je start met behandelen.

Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een siliconenpleister of siliconenverband gebruiken. Dit voorkomt vochtverlies en houdt bacteriën buiten.
  • Een siliconengel gebruiken. Die is transparant en speciaal ontwikkeld voor littekens op beweeglijke en zichtbare plekken.
  • Een littekencrème gebruiken. Die houdt vochtverlies tegen en zorgt er tegelijk voor dat de huid goed wordt gehydrateerd. Wissel de littekencrème en siliconenproducten met elkaar af.

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.