operatie littekenoperatie litteken

Litteken verzorgen na hechting

Je hebt een operatie gehad of een wond opgelopen welke gehecht moest worden. Een hechting kan groot of klein zijn, maar levert altijd een litteken op. Volg deze stappen bij de verzorging van een litteken na een hechting. Zo zorg je voor een beter herstel met minder klachten.

De wond na de hechting verzorgen

Bij het herstel van de wond is het belangrijk om deze schoon en droog te houden. Vuil kan zorgen voor een ontsteking en dan geneest de wond minder snel.

Als er nog vocht of bloed uit de wond komt, kun je een pleister of gaasverband gebruiken. Dit is ook goed te gebruiken als je de wond en hechting wilt beschermen tegen stoten.

Als laatste is het advies om geen spanning op de wond te zetten. Als de hechting op een plek zit die kan buigen (knie, elleboog of rug), dan moet je proberen deze minimaal te bewegen. Als de hechtingen eruit zijn, kun je weer normaal bewegen.

Hechtingen worden na 1 tot 2 weken eruit gehaald.

Litteken verzorgen na hechting

De hechting is er net uitgehaald, deze is opgelost of de lijmkorst van een gelijmde wond is eraf gevallen. De huid is nu ook nog druk met de wond genezen. Dit gebeurt onder andere door het aanmaken van littekenweefsel.

Een litteken is een zwakker stuk huid dan ‘normale’ huid. Het verliest meer vocht en is kwetsbaarder. Door je litteken te beschermen en extra te verzorgen, geneest deze mooier en heb je minder klachten. Dit is zeker belangrijk in de eerste 3 tot 6 maanden nadat de wond dicht is.

Belangrijk bij het verzorgen van een litteken na een hechting:

Litteken optimaal verzorgen met siliconenpleister of -gel

Je kan je litteken makkelijker beschermen tegen de zon, ontstekingen en vochtverlies tegengaan, door het litteken te behandelen met een siliconenpleister of siliconen littekengel.

De medische siliconen zorgen voor een bijzonder beschermlaagje. Dit laagje zorgt ervoor dat de ‘vochtbalans’ en het vochtverlies hetzelfde is als de ‘normale’ huid. Omdat je litteken minder vocht verliest, kan deze beter genezen. Lees hier meer over de werking van siliconentherapie.

Siliconenpleisters voor littekens

Scarban siliconenverband biedt ook UV-bescherming. Zo is jouw litteken extra beschermd tegen de zon. Het blijft belangrijk om met je litteken de felle zon te vermijden.

Littekenklachten verminderen

Ervaar je extra klachten zoals jeuk, pijn en een trekkend gevoel aan je litteken (na 6 weken)? Ook dan is siliconentherapie een goede keuze. Door de juiste vochtbalans herstelt je litteken niet alleen beter maar nemen ook de littekenklachten af.

Littekenklachten kunnen ook duiden op het begin van een afwijkend litteken (hypertrofisch of keloïd). Als je hierover twijfelt, neem dan contact op met je huisarts/verpleger.

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.