herstel-na-keizersnede-per-weekherstel-na-keizersnede-per-week

Herstel na een keizersnede: Welke activiteiten mogen per week?

Het fysieke herstel na een keizersnede duurt langer dan bij een natuurlijke bevalling. Je hebt namelijk een zware buikoperatie gehad. Daarom heeft je lichaam, zeker in het begin, veel rust nodig.

In dit blog beschrijven we welke fysieke inspanningen wel en niet aan te raden zijn in de eerste acht weken. Ook beschrijven we in welke fase siliconenlittekenproducten ingezet kunnen worden voor een beter herstel van het litteken. Ieder herstel na een keizersnede verloopt weer anders. We geven je daarom een richtlijn van wat je ongeveer weer fysiek kan en mag doen binnen een specifieke tijdsperiode.

Tip: wil je meer weten over jouw litteken en hoe je deze het beste kunt behandelen? Lees de gratis littekengids.

Snel naar:

Fysieke activiteiten per week

Hieronder lees je de indeling in dagen of weken die medisch specialisten vaak hanteren. Elke tijdsperiode behandelen we in een aparte paragraaf.

  • 1-2 dagen: herstel in het ziekenhuis
  • 2-7 dagen: Verder herstel in het ziekenhuis of thuis
  • 1-2 weken: lichte huishoudelijke taken
  • Na 6 weken: je mag fysiek weer veel

1-2 dagen: Herstel in het ziekenhuis

  • De eerste 1-2 dagen na je operatie verblijf je samen met je baby in het ziekenhuis om te herstellen. Zo kunnen de artsen alles in de gaten houden en voor je zorgen.
  • Meestal mag op de tweede dag je blaaskatheter eruit en kun je zelfstandig weer naar de wc, weer douchen en een stukje lopen.
  • Borstvoeding geven is mogelijk, maar laat je helpen door de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Zij hebben de juiste middelen daarvoor beschikbaar.
  • Op je zij slapen vlak na een keizersnede is mogelijk nog pijnlijk. Dit is normaal en kan een paar dagen (soms weken) duren. Probeer de eerste zes weken via zijligging uit bed te komen. Hiermee ontzie je de rechte buikspieren.

2-7 dagen: Verder herstel in het ziekenhuis of thuis

In de eerste zeven dagen na je keizersnede verblijf je of in het ziekenhuis of thuis met kraamzorg. Sommige vrouwen mogen al na twee dagen naar huis, bij anderen duurt het iets langer. Of je naar huis kan is niet alleen afhankelijk van het verloop van het herstel maar ook van de thuissituatie. De mogelijkheid om goed te herstellen thuis moet aanwezig zijn en is afhankelijk van drie factoren.

  1. Is er thuis zorg nodig voor nog meer kinderen dan alleen de baby?
  2. Heb je voldoende ondersteuning van andere mensen in je naaste omgeving?
  3. Heb je nog recht op kraamzorg?

Het is belangrijk dat je in alle rust herstelt. Daarom mag je ook als je thuis bent weinig doen. Je lichaam geeft dit waarschijnlijk al aan. Je raakt snel vermoeid.

  • In de eerste dagen ga je vast nog veel last hebben van klachten. Zoals pijn in je buik en pijn aan je wond. Een trekkend gevoel bij je hechtingen is normaal. Het is belangrijk dat je je wond en het litteken goed verzorgt voor minder klachten. Daar kunnen de siliconenproducten van Scarban bij helpen. Bekijk daarvoor Scarban C-section, speciaal ontwikkeld voor de behandeling van een litteken na een keizersnede.
  • Of vraag eerst onze gratis littekengids aan en lees alles over de verschillende soorten littekens, hoe je littekenklachten voorkomt en vooral hoe je littekengroei voorkomt. Bekijk ook het blog over veelvoorkomende littekenklachten na een keizersnede.
  • De wond verzorgen doe je door het schoon te houden. Dit kan door het voorzichtig onder de douche te spoelen. Als de wond nog lekt, verschoon dan de pleister of het verband elke dag.
  • Probeer na de operatie voldoende vocht en voeding tot je te nemen zodat je darmen weer aan het werk gaan. De eerste keer poepen na een keizersnede kan pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen zodat de ontlasting zacht wordt en je minder hoeft te persen.
  • Drink in de eerste week na een keizersnede nog even geen alcohol. En geef je borstvoeding? Dan is alcohol nuttigen sowieso niet verstandig. Het komt namelijk in de borstvoeding terecht.

1-2 weken: Lichte huishoudelijke taken

  • Beperk je alleen tot licht huishoudelijke taken in de eerste twee weken (afwas, koffie zetten etc.) en doe geen zwaar huishoudelijk werk gedurende de eerste zes weken (zoals zwaar tillen, stofzuigen, ramen zemen etc.) Even snel traplopen om iets te pakken lijkt een kleinigheid, maar geeft druk op de wond en de hechtingen. Wees er voorzichtig mee.
  • Sporten in de eerste zes weken na een keizersnede is niet aan te raden. Daarna bouw je het rustig weer op.
  • Een stukje fietsen of autorijden? Doe dat nog niet gedurende de eerste twee weken. Fietsen kan daarna naar vermogen en autorijden pas als er weer voldoende focus is en de pijn verdwenen is (denk aan de pijn die een noodstop met zich meebrengt). Meerijden kan wel na een week of twee, maar maak geen lange tochten.

week-4-na-keizersnede-bad

Na 6 weken: je mag fysiek weer veel

Langzaam aan mag je steeds meer.

  • Na zes weken mag je fysiek bijna weer ‘alles’. Een lastige afweging is of je alweer mag zwemmen of in bad kan gaan. De eerste zes weken wordt dit niet aangeraden. Van groot belang is dat er geen bloed- of vochtverlies meer bij je wond is. De wond bij je keizersnede moet dus helemaal droog zijn. Douchen mag al wel snel, dat gaven we al aan.
  • Vanwege de inspanning en druk op de buikwond is het beter om seks uit te stellen tot na de eerste zes weken. En zolang er geen sprake meer is van vaginaal bloedverlies (vloeien), want dit zorgt voor infecties.
  • Je mag weer autorijden en voorzichtig een stukje fietsen. En vooral wandelen is goed om je lichaam weer wat te bewegen en aan te sterken. Probeer ook weer ‘zwaardere’ dingen te tillen, maar let hierbij op! Doe niets wat niet goed voelt, buig goed door de knieën als je iets optilt.
  • Je kunt het trainen van je buikspieren bekkenbodemspieren of andere spiergroepen heel langzaam opbouwen om je lichaam aan te sterken. Dit bevordert het herstel van je keizersnede.
  • Luister altijd naar je lichaam. Als iets niet gaat, doe het niet

week-6-na-keizersnede-wat-mag

Afspraak voor controle

Je krijgt altijd een afspraak voor een controle na een keizersnede operatie (ongeveer na zes weken). Die afspraak wordt meestal al gelijk bij het ontslag uit het ziekenhuis met je ingepland.

  • Bewezen effectief tegen littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest geadviseerd door professionals

Vergoeding mogelijk?