Vergoeding mogelijk
herstel-na-keizersnede-per-weekherstel-na-keizersnede-per-week

Herstel na een keizersnede per week

Het fysieke herstel na een keizersnede is langer dan na een vaginale bevalling. Je hebt namelijk een zware buikoperatie gehad. Daarom heeft je lichaam, zeker in het begin, veel rust nodig.

Ieder herstel is anders. Onderstaand is een richtlijn wat je ongeveer weer fysiek kan en mag doen. Als iets niet goed voelt, je krijgt (erge) pijn of een oncomfortabel gevoel, doe het dan NIET.

Neem bij twijfel contact op met je arts of verpleegkundige.

Hoelang na je keizersnede mag wat? In het kort:

1 – 2 dagen: in het ziekenhuis

De eerste 1 á 2 dagen na je keizersnede ben je sowieso nog in het ziekenhuis aan het herstellen. Zo kunnen de artsen alles in de gaten houden en goed voor je zorgen.

Meestal mag de tweede dag je katheter eruit en kun je zelfstandig weer naar de wc. De tweede dag kun je meestal ook weer douchen.

Wat is de kans op een keizersnede?

1 – 7 dagen: in het ziekenhuis/thuis met kraamzorg

In de eerste 7 dagen na je keizersnede verblijf je of in het ziekenhuis of thuis met kraamzorg. Sommige vrouwen kunnen al na 2 dagen naar huis, bij anderen duurt het iets langer.

Het is belangrijk dat je in alle rust kan herstellen, daarom mag je ook als je thuis bent weinig doen. Je lichaam geeft dit waarschijnlijk al aan; je bent dan erg vermoeid.

In de eerste dagen ga je ook nog veel last hebben van je buik en van je wond. Pijn in je buik en een trekkend gevoel bij je hechtingen is normaal. Het is belangrijk dat je je wond en het litteken goed verzorgt voor minder klachten.

De wond verzorgen doe je door deze schoon te houden. Dit kan door het voorzichtig onder de douche te spoelen. Als de wond nog lekt, verschoon dan de pleister of het verband elke dag.

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg. Dit verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek. De kraamzorg-medewerker helpt jou met de baby en lichte huishoudelijke taken. Zo kan je op jezelf en je baby focussen.

2 – 4 weken: zwemmen, badderen en seks

Na ongeveer 2 tot 4 weken mag je wat meer. Je mag weer zwemmen en badderen, zodra je geen bloed- of vochtverlies meer bij je wond hebt. De wond bij je keizersnede moet dus droog zijn.

Je mag ook weer seks hebben, als je geen vaginaal bloedverlies meer hebt en als dit goed voelt natuurlijk.
week-4-na-keizersnede-bad

6 weken: je mag fysiek weer veel

Na 6 weken mag je fysiek eigenlijk weer ‘alles’. Maar luister altijd naar je lichaam. Als iets niet gaat, doe het niet. Je kunt je bewegingen langzaam opbouwen om je lichaam aan te sterken.

Je mag weer autorijden en fietsen. En vooral wandelen is goed om je lichaam weer wat te bewegen en aan te sterken. Je mag ook weer ‘zware’ dingen tillen, maar let hierbij op! Doe niets wat niet goed voelt en buig goed door de knieën als je iets optilt.
week-6-na-keizersnede-wat-mag

6 weken: het keizersnede litteken

Op het punt van 6 weken of wanneer je wond goed gesloten is (geen korstjes meer), is een goed beginmoment om je litteken te verzorgen. Dit kan met een siliconenpleister en littekencrème. Je kunt de siliconenpleister tot 23 uur per dag (onder je kleding) dragen. ’s Nachts of een uur per dag kun je de pleister eraf halen en littekencrème gebruiken.

Door je litteken te verzorgen ondersteun je het herstel. Door je huid te hydrateren heb je minder last van klachten zoals jeuk, pijn en trekkende huid en het litteken herstelt mooier.

4 – 6 maanden: ondersteun je littekenherstel

In de eerste 4 tot 6 maanden kun je het keizersnedelitteken het meest effectief ondersteunen in het herstel. Hoe ‘jonger’ het litteken, hoe meer invloed je kunt uitoefenen op het herstel en de vorm van het litteken.

Daarom kun je direct een siliconenpleister op je litteken plakken als deze dicht en droog is. Zo herstelt het litteken mooier en met minder klachten.

Meer over de siliconenpleister →
scarban-c-section-siliconenpleister

1 – 2 jaar: je litteken is ‘rijp’

We blijven nog even bij je keizersnedelitteken. Deze blijft tot ongeveer 2 jaar na de keizersnede ‘actief’. Je kan het litteken dan nog in het herstel ondersteunen. Na 1 tot 2 jaar is je litteken sterker, al blijft de huid zwakker dan de huid eromheen.

Veel vrouwen zijn ook bang dat hun litteken scheurt bij een volgende zwangerschap/bevalling. De kans op scheuren is erg klein, namelijk 0,5 tot 1% bij een spontaan begonnen bevalling. Goed voor je litteken zorgen kan helpen deze huid wat soepeler te maken.

Het is normaal dat de littekenhuid wat kan trekken, bijvoorbeeld bij een nieuwe zwangerschap. Dit betekent in de meeste gevallen niet dat het litteken gaat scheuren.

6 maanden/minimaal 1 jaar: weer zwanger worden

Als je na je keizersnede een kinderwens hebt: wacht 6 maanden, maar liever nog minimaal 1 jaar voordat je weer zwanger wordt. Je lichaam moet echt eerst herstellen.

Door minimaal een jaar te wachten maak je de kans zo klein mogelijk op complicaties bij de volgende zwangerschap en bevalling. Een bevalling na een keizersnede brengt wel wat risico’s met zich mee, bespreek dit met je arts of verpleegkundige.

1 jaar: fysiek ‘volledig’ hersteld

De meeste vrouwen voelen zich na een jaar volledig fysiek hersteld. Het kan zijn dat jij je eerder dan dat al een stuk beter voelt of je moet juist nog wat aansterken. Beide zijn compleet normaal en niet erg. Als je twijfelt over je herstel, neem dan contact op met je arts of verpleegkundige.

Het is een prachtig iets om een kindje op de wereld te zetten. Op welke manier je ook bent bevallen. Maar je kunt uitdagende mentale gevolgen hebben van een keizersnede, zoals een gevoel van falen. Wees hier bewust van en zoek als het nodig is hulp.

Je partner, vrienden of familie kunnen ook steun bieden. Verder is er de keizersnede club, een online platform waar je ervaringen kan lezen of delen.

Zorg voor jezelf, zowel fysiek als mentaal.

Bekijk Scarban c-section voor je keizersnede litteken →

Tips voor herstel na een keizersnede

 • Volg de adviezen in dit artikel op; neem je rust en probeer niet te snel ‘alles’ weer te doen.
 • Ga veel in bed liggen, zeker aan het begin van je herstel.
 • Kijk uit met bewegingen die spanning op je buik/wond zetten (tillen, iets ophangen, je uitrekken)
 • Drink veel. Het advies is om 2-3 glazen water extra te drinken, elke keer als je de baby (borst)voeding geeft.
 • Plassen voor de eerste keer kan pijnlijk zijn. Ontspan je bekkenbodem en probeer in één straal te plassen.
 • Poepen zal voor de eerste keer ook pijnlijk zijn. Probeer voldoende te drinken en te eten. Vezels eten (volkoren brood, fruit, groenten) zorgt ervoor dat je poep zachter is.
 • Vraag om hulp. Ook al is het frustrerend dat je zelf niet veel kunt, vraag om hulp om je werk te verlichten. Dit is beter voor jou en je nieuwe kindje.
 • Je mag douchen (meestal 2 dagen na je keizersnede). Let hierbij wel op dat je duizelig kunt zijn, dus iemand in de buurt hebben die kan helpen.
 • Wandelen kan helpen, maar alleen als je hier fysiek aan toe bent. Begin heel langzaam en bouw het op. Het wandelingetje naar de wc, een paar stappen buiten, 5 of 10 minuten buiten wandelen.
 • Verzorg je litteken. Voor minder klachten zoals trekken en pijn én voor een mooier herstel van je litteken.

Meer informatie: Vergoeding van Scarban

 • Bewezen effectief tegen littekens

 • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

 • Meest geadviseerd door professionals

Vergoeding mogelijk?