c-section treatmentc-section treatment

Herken jij een afwijkend litteken?

Bekkenfysiotherapeut Van Dijk geeft de training ‘Zwanger Fit’. Anneke heeft een keizersnede-bevalling gehad en extra last bij haar litteken. Herken een afwijkend litteken met de symptomen in dit artikel. 

De namen in dit artikel zijn geanonimiseerd.

Bekkenfysiotherapeut Van Dijk wilde ondanks corona graag doorgaan met haar training ‘Zwanger Fit’. Door deze training online te houden kon ze toch vrouwen laten sporten, vragen beantwoorden en advies geven.

Snel naar:

Opvallende littekenklachten

“Anneke is een recente patiënte van mij.” Legt bekkenfysiotherapeut Van Dijk uit. “Ze sloot 8 weken na haar keizersnede-bevalling bij de online Zwanger Fit training aan. Anneke wilde graag weer gaan bewegen, maar had ook last van haar litteken: het deed pijn en trok erg.”

“Deze klachten vielen me gelijk op”, vertelt Van Dijk “Het zijn vooral de klachten waar je op moet letten bij littekens, die verraden al vaak wanneer je met een afwijkend litteken te maken hebt.”

Anneke kan meedoen met de training, maar blijft klachten houden. Ook nog 10 weken na de bevalling. Het blijkt dat er een stukje oplosbare hechting niet oplost en ze hier ook last van heeft. De hechting wordt verwijdert.

Na 12 weken herstel, ging Anneke ook weer werken. Wanneer ze lang heeft gezeten bij haar baan en daarna weer opstaat, moet ze zichzelf ‘uitvouwen’. Dit komt door haar litteken. Deze is een beetje ‘ingevouwen’ en er zit niet veel flexibiliteit in de huid. Het trekt nog steeds erg.

“Toen ik dit hoorde, adviseerde ik Anneke om Scarban C-Section te gaan gebruiken.” Vertelt de bekkenfysiotherapeut. “Dit is een siliconen littekenpleister die het herstel van de huid en het litteken ondersteunt.”

Belangrijkste herstelperiode

Na ongeveer 3 weken merkt Anneke al veel verschil. Het litteken trekt minder, de huid is meer flexibel en ze heeft minder pijn. Ze kan een stuk prettiger zittend haar werk doen en doet het goed bij de (buikspier)oefeningen bij bekkenfysiotherapeut Van Dijk.

Van Dijk: “Ik heb Anneke aangeraden het siliconenverband nog 3 tot 6 maanden na de bevalling te gebruiken, omdat dit de belangrijkste herstelperiode van het litteken is. Zo kan het keizersnedelitteken optimaal genezen en heeft Anneke minder last.”

Symptomen afwijkend litteken

Herken een afwijkend litteken:

Klachten merk je als eerst, deze kunnen er al zijn voordat een litteken zichtbaar hypertrofisch of keloïd is/wordt. Deze klachten zijn ook normaal voor de genezende huid, maar als de klachten aanhouden 8 tot 10 weken nadat de wond gesloten is, dan is de kans groter dat dit een afwijkend litteken is.

Door hier bewust van te zijn en op 10 weken het litteken te behandelen met siliconen, kun je ergere littekenvorming voorkomen.

Uiterlijk afwijkend litteken:

  • Verkleuring: een afwijkend litteken is donkerder gekleurd; vaak roze, rood of paars
  • Het steekt meer boven de huid uit / groeit tot over de ‘grens’ van het litteken
  • De huid voelt anders aan: er is mate van verharding en de huid beweegt minder soepel mee.

Werking siliconen littekenpleister

Een siliconenpleister of -verband biedt een beschermlaagje tegen vochtverlies bij een litteken. In reactie hierop stopt het lichaam met een teveel aan littekenweefsel aanmaken.  Het litteken wordt soepeler, vlakker, minder rood en herstelt sneller.

 

Bekijk Scarban C-Section siliconenpleister

  • Bewezen effectief tegen littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest geadviseerd door professionals

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.