operatie littekenoperatie litteken

Je litteken verzorgen na een hechting? Wij geven tips!

Stel, je hebt een operatie ondergaan, waarbij je wond gehecht moest worden. Nadat de hechtingen eruit zijn, resteert de wond en blijft er vaak een litteken over. In dit blog leggen we uit hoe je jouw wond en je litteken na hechting optimaal verzorgt, zodat je met minimale klachten te maken hebt.

Een gehechte wond verzorgen

Het verzorgen van je wond nadat het gehecht is, is belangrijk om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen. Ook kan het invloed hebben op de kwaliteit van het litteken wat overblijft nadat de hechtingen zijn verwijderd.

De eerste 24-48 uur na de hechting

Direct na de hechting (de eerste 24-48 uur) is het van belang om je wond en de hechtingen droog en schoon te houden. Vuil kan zorgen voor een ontsteking en vertraging van de genezing.

Als er nog steeds vocht of bloed uit je wond komt, nadat deze gehecht is, kun je een pleister of gaasverband gebruiken. Dit helpt ook om je wond en hechting te beschermen tegen stoten. Vervang de pleister of het verband dagelijks zodra het nat of vuil is geworden. Het moment waarop de pleister of het verband definitief kan worden verwijderd, kan het beste overlegd worden met de behandelend arts of dermatoloog.

Het is belangrijk om geen spanning op je wond te zetten. Als de hechting zich op een plek bevindt die kan buigen (zoals je knie, elleboog, of rug), probeer deze dan zo min mogelijk te bewegen. Vermijd daarom zware activiteiten.

Na de eerste 24-48 uur

Nadat de eerste 24-48 uur voorbij zijn gegaan, kun je je wond voorzichtig wassen met milde zeep en water. Droog je wond voorzichtig met een schone doek door erop te deppen, niet wrijven.

Let op tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling, warmte, pus, of toenemende pijn. Als je deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met je arts. En natuurlijk, krab niet en trek niet aan je hechtingen.

Na 1 of 2 weken: verwijderen van hechtingen

Hechtingen worden meestal na 1 tot 2 weken verwijderd, afhankelijk van de locatie van je wond en de snelheid waarmee je wond geneest. Zodra de hechtingen zijn verwijderd, kun je weer normaal gaan bewegen.

De invloed van hechtingen op littekenvorming

Een wond dat gehecht is geweest, bijvoorbeeld na een operatie, geneest mogelijk op een andere manier dan bijvoorbeeld een snijwond door een ongeluk. En kan dus ook een heel ander litteken opleveren. Welke factoren hebben hier invloed op?

Allereerst helpen hechtingen bij het goed sluiten van je wond. Het bevordert de genezing en vermindert de spanning op je wond. En dit kan het risico op hypertrofische littekens verkleinen. Door de wondranden dus goed bij elkaar te houden, kunnen hechtingen voor een gelijkmatige genezing zorgen en een netter litteken achterlaten.

Maar een hechting zetten vergt ook vaardigheid en precisie. Als de hechtingen te strak zijn gezet, kunnen ze de bloedtoevoer beperken en de genezing belemmeren. Dit draagt dan juist weer bij aan de littekenvorming.

Hechtingen kunnen ook irritatie veroorzaken en, indien niet goed verzorgd, leiden tot infecties. Dit verhoogt de kans op hypertrofische littekens.

Kortom, een hechting kan zowel een positief, maar ook negatieve effecten hebben op het resultaat van je litteken.

Om de negatieve effecten te minimaliseren, is het extra belangrijk dat je het litteken goed verzorgt.

Je litteken verzorgen na hechting

Na het verwijderen van de hechtingen of nadat deze zijn opgelost (soms worden oplosbare hechtingen op wonden gebruikt), blijft je huid actief bezig met het genezingsproces van de wond. Hierbij wordt littekenweefsel gevormd in en rondom je wond.

Een litteken is een kwetsbaarder deel van de huid dan de ‘normale’ huid. Het verliest meer vocht. Door je litteken te beschermen en extra zorg te geven, geneest deze beter. Je ervaart minder klachten en het geeft een mooier resultaat. Dit is vooral belangrijk in de eerste 3 tot 6 maanden nadat je wond dicht is.

Een litteken helemaal voorkomen na een hechting gaat helaas niet lukken. Maar met onderstaande tips kun je het resultaat flink verbeteren.

We bespreken waar je precies rekening mee moet houden bij het verzorgen van een litteken nadat de hechting is verwijderd en de wond gesloten is.

  • Litteken beschermen tegen de zon. Dit is met name van belang in de eerste 6 weken. De huid rondom je litteken is nieuw en kwetsbaar en kan zonlicht nog niet goed weren. Blootstelling aan de zon kan dan sneller leiden tot hyperpigmentatie. Dit betekent dat je litteken donkerder kan gaan worden dan de omliggende huid. Bovendien kan nieuw gevormde huid, het risico op zonnebrand en verdere huidbeschadiging verhogen. Besluit je toch met je litteken de zon op te zoeken? Gebruik dan een zonnebrand met een sterkte van minimaal SPF-30. Tip: ALHYDRAN SPF-30 is een zonnebrand met SPF-30. Het beschermt tegen UVA- en UVB-straling en is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Een ideale zonnebrand dus voor een vers litteken.
  • Bescherm je litteken tegen infecties/ontstekingen. Dit doe je door deze schoon te houden en/of te bedekken, bijvoorbeeld met steriele gaasjes of verband. Overleg dit altijd met je huisarts. Die kan je daarbij de juiste instructies geven.
  • Probeer extra vochtverlies tegen te gaan. Daarvoor gebruik je siliconenproducten, zoals een siliconengel of een siliconenpleister.

Meer over het gebruik van siliconengel en littekenpleisters, lees je in de volgende paragraaf.

Litteken verzorgen met siliconenpleisters of -siliconengel

Siliconenpleisters of siliconengel zorgen voor een bijzonder beschermlaagje op de littekenhuid. Dit laagje zorgt ervoor dat de vochtbalans hetzelfde blijft als bij de ‘normale’ huid. Vochtverlies blijft dus geminimaliseerd. Je litteken kan hierdoor beter genezen.

Let op! Een behandeling met behulp van een siliconentherapie heeft nut, zolang het litteken nog felrood van kleur is. Dit betekent dat je litteken nog actief is. Een actief litteken verkeert nog in de genezingsfase en ondergaat veranderingen. Bovendien heb je in deze fase nog invloed op de soepelheid van je litteken. Welke klachten dat zijn, lees je in de volgende paragraaf.

Welke littekenklachten verminderen bij siliconentherapie

Het toepassen van siliconentherapie bij een actief litteken kan helpen tegen verschillende littekenklachten zoals:

  • jeuk
  • pijn
  • een trekkend gevoel aan je litteken
  • droogheid
  • roodheid

Bovenstaande littekenklachten kunnen ook duiden op het ontstaan van een afwijkend litteken, zoals een hypertrofisch of keloïd litteken. Twijfel je of daar sprake van is? Neem dan contact op met je huisarts of medisch specialist.

Siliconenproducten kunnen net als bij een normaal litteken, geschikt zijn om in te zetten bij het herstel van een hypertrofisch of keloïd litteken. Wel is het zo dat aanvullende behandeling nodig kan zijn. Bespreek altijd de behandelopties met je behandelend arts.

Meer over het proces van littekenvorming en de wijze waarop een siliconenpleister of siliconengel daarbij kan helpen, lees je op de pagina: de werking van Scarban.

Scarban siliconentherapie

Voorkom en behandel (afwijkende) littekens

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.