Een keloïd litteken bij je oor voorkomen of behandelen

Heb je last van een keloïd litteken bij je oor? Of overweeg je een oorbel of piercing te zetten en wil je weten wat de risico’s zijn op een keloïd litteken? In dit blog leggen we zowel de behandeling van keloïd littekens als de preventie ervan uit. 

Wat is een keloïd litteken?

Na een open wond ontstaat vaak een litteken. Dit geldt ook voor een oorbel of piercing, omdat dit leidt tot een klein wondje. Het vormen van een litteken hangt af van meerdere factoren. Dat geldt ook voor het risico dat het litteken zich ontwikkelt tot een keloïd litteken.  Als de piercingwond bijvoorbeeld ontstoken of geïnfecteerd raakt, loop je een groter risico op het ontwikkelen van een keloïd litteken bij je oor. Bij een open wond gaat je lichaam littekenweefsel aanmaken om de wond te dichten. En een keloïd litteken ontstaat wanneer je lichaam té veel littekenweefsel aanmaakt. Dit kan dus ook bij je oor of je oorlel voorkomen wanneer een oorbel of piercing is gezet.  Het litteken bij je oor wordt dik, zwelt een beetje op en kan een donkere kleur krijgen. Het kan dan rood, roze of paarsig worden. Je litteken gaat ook extra trekken en pijn doen.

Voorbeeld keloïd oor

Keloïd litteken bij je oor voorkomen

Wanneer je al weet dat je een verhoogd risico hebt op het ontwikkelen van een keloïd litteken, is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen. Je loopt een verhoogd risico op het krijgen van een keloïd litteken in onderstaande situaties: 

  • Wanneer je een donkere/getinte huid hebt 
  • Op jongere leeftijd 
  • Als keloïd littekens vaker voorkomen in je familie 
  • Als je een ontsteking bij je wond hebt gehad 
  • Bij een grote wond 
  • Op specifieke plekken (een oorlel bevat veel kraakbeen en is daardoor gevoeliger voor keloïd littekens) 

Is de kans groter dat je een keloïd litteken krijgt, dan kun je er beter voor kiezen om helemaal geen oorbel of piercing te laten zetten. Je voorkomt dan een litteken, tenzij je natuurlijk een (andere) wond bij je oor oploopt. 

Keloïd litteken behandelen

Heb je al te maken met een keloïd bij je oor? Dan moet je deze professioneel laten behandelen. Wij bespreken hieronder een aantal manieren waarop je een keloïd litteken kunt behandelen. Maar het is belangrijk om altijd medisch advies in te winnen bij een arts of medisch specialist. 

Keloïde littekens kunnen op verschillende manieren worden behandeld.  

LET OP: de behandeling van een keloïd litteken kan voor iedereen anders verlopen. Dit is afhankelijk van de grootte van je litteken, de behandelaar die je hebt en andere aspecten. 

Corticosteroïden injecties 

Bij deze behandeling wordt het keloïd ingespoten met een kleine hoeveelheid corticosteroïden. Dit heeft een ontstekingsremmende werking. Het remt de activiteit van het litteken. Het vermindert klachten zoals jeuk en pijn en verkleint vaak het litteken. 

Druktherapie 

Druktherapie is een behandelingstechniek die wordt gebruikt om de verschijning van keloïde littekens en hypertrofische littekens te verminderen. Het houdt in dat er druk wordt uitgeoefend op het littekengebied met behulp van elastische verbanden, compressiekleding of siliconenpleisters. Het doel is om de littekenweefselgroei te verminderen en een plattere, minder opvallende littekenvorming te bevorderen. 

Oorclip 

Er wordt wel eens een clip op het oor aangebracht bij de behandeling van een keloïd litteken bij je oor. Deze clip wordt gebruikt voor druktherapie (zie hierboven). De clip kan dag en nacht of alleen overdag gedragen worden. Dit ligt aan de grootte van het keloïd litteken. 

De clip op het oor komt ook voor in combinatietherapieën. Bijvoorbeeld voordat er een gedeelte van het litteken wordt weg gesneden middels een operatie. Het gebeurt ook dat er voorafgaand aan een operatie met corticosteroïden wordt gewerkt, een operatie plaatsvindt en daarna een clip aangebracht wordt. 

Oorclip keloïd oor

Oorclip

Bron: Centraal MUMC

Gebruik geen siliconen bij een keloïd litteken op het oor 

Siliconen worden vaak gebruikt bij het behandelen van (afwijkende) littekens. Dit gebeurt voorafgaand en/of na een behandeling met corticosteroïden injecties. 

Door het litteken te bedekken met een siliconenpleister of -gel wordt het vochtverlies genormaliseerd tot vrijwel hetzelfde niveau als de omliggende huid. In reactie daarop stopt het lichaam met extra littekenweefsel aanmaken. 

Toch is het gebruik van een littekenpleister of zelfs littekengel niet de meest geschikte methode om een keloïd litteken bij je oor te behandelen. Daarvoor is het oppervlak bij het oor simpelweg te klein om te behandelen. Alleen bij een beginnend litteken bij je oor kan siliconengel nog enig effect hebben. Maar raadpleeg altijd een medisch specialist voordat je deze keuze maakt. 

Samenvatting: hoe behandel je een keloïd litteken

Als je al last hebt van een keloïd litteken bij je oorlel kan deze behandeld worden met; 

  1. Corticosteroïden injecties (hydrocortison, dexamethason of triamcinolon) 
  2. Mogelijk excisie (een deel van het litteken wegsnijden) 
  3. Druktherapie (eventueel d.m.v. een oorclip) 

Meer weten over een keloïd litteken voorkomen > 

Scarban siliconentherapie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.