Ik heb een keloïd litteken bij mijn oor
Heb je last van een keloïd bij je oor? Of ben je bang dat je een keloïd litteken krijgt bij een oorbel of piercing? Wij leggen de behandeling van keloïd littekens uit én hoe je ze kan voorkomen.
Wat is een keloïd litteken?
Na een open wond ontstaat vaak een litteken. Een oorbel of piercing zorgt bij je lichaam ook voor een open wond. Je lichaam gaat dan littekenweefsel aanmaken om de wond te dichten. Een keloïd litteken ontstaat wanneer je lichaam té veel littekenweefsel aan gaat maken.
Keloïd littekens kunnen overal op je lichaam voorkomen. Ze kunnen dus ook bij je oor of je oorlel voorkomen als een oorbel of piercing op een minder hygiënische manier is gezet. De wond van de piercing kan dan gaan ontsteken. Bij een ontstoken wond heb je een grotere kans op een keloïd bij je oor.
Het litteken wordt dik, zwelt een beetje op en kan een donkere kleur krijgen. Het kan dan rood, roze of paarsig worden. Je litteken gaat ook extra trekken en pijn doen.

Voorbeeld keloïd oor
Keloïd litteken bij je oor voorkomen
Als je al weet dat de kans groter is dat je een keloïd litteken kan krijgen, dan kun je deze beter proberen te voorkomen. Je hebt een groter risico op een keloïd litteken:
- Als je een donkere/getinte huid hebt
- Op jongere leeftijd
- Als keloïd littekens vaker voorkomen in je familie
- Als je een ontsteking bij je wond hebt gehad
- Bij een grote wond
Als de kans groter is dat je een keloïd litteken krijgt, kun je er beter voor kiezen om helemaal geen oorbel of piercing te laten zetten. Je voorkomt dan een litteken, tenzij je natuurlijk een (andere) wond bij je oor oploopt.
Heb je al last van een keloïd bij je oor? Dan moet je deze professioneel laten behandelen. Ga naar je arts of medisch specialist voor advies.
Keloïd litteken behandelen
De behandeling van een keloïd litteken kan op verschillende manieren gedaan worden. LET OP: een behandeling van jouw keloïd litteken kan anders verlopen. Dit is afhankelijk van de grootte van je litteken, jouw behandelaar en andere aspecten.
Corticosteroïden injecties
Bij deze behandeling wordt het keloïd ingespoten met een kleine hoeveelheid corticosteroïden. Dit heeft een ontstekingsremmende werking. Het remt de activiteit van het litteken. Het vermindert klachten zoals jeuk en pijn en verkleint vaak het litteken.
Bij grotere hypertrofische littekens kan het zijn dat er eerst een deel van het litteken wordt weggesneden. Na de operatie worden de steroïden-injecties herhaald om littekengroei tegen te gaan. Er zitten een paar weken tussen de injecties.
Siliconen
Siliconen worden vaak gebruikt bij het behandelen van (afwijkende) littekens. Dit gebeurt voorafgaand en/of na een behandeling met corticosteroïden injecties.
Door het litteken te bedekken met een siliconenpleister of -gel wordt het vochtverlies genormaliseerd tot vrijwel hetzelfde niveau als de omliggende huid. In reactie daarop stopt het lichaam met extra littekenweefsel aanmaken.
Druktherapie
De behandeling van keloïd littekens met behulp van lokale druk is al langer bekend. Dit is de kern van druktherapie op een simpele manier uitgelegd: door de druk wordt het weefsel bij het litteken een beetje ‘afgeknepen’. Zo komt er minder zuurstof bij, wat het aanmaken van meer littekenweefsel tegenhoudt.
Clip op het oor
Er wordt ook weleens een clip op het oor aangebracht bij de behandeling van een keloïd litteken bij je oor. Deze clip wordt gebruikt voor druktherapie (zie hierboven). De clip kan dag en nacht of alleen overdag gedragen worden. Dit ligt aan de grootte van het keloïd litteken.
De clip op het oor komt ook voor in combinatietherapieën. Bijvoorbeeld voordat er een gedeelte van het litteken wordt weg gesneden middels een operatie. Het gebeurt ook dat er voorafgaand aan een operatie met corticosteroïden wordt gewerkt, een operatie plaatsvindt en daarna een clip aangebracht wordt.

Oorclip
Bron: Centraal MUMC
Samenvatting keloïd litteken behandeling
Als je al last hebt van een keloïd litteken bij je oorlel kan deze behandeld worden met;
- Corticosteroïden injecties (hydrocortison, dexamethason of triamcinolon)
- Mogelijk excisie (een deel van het litteken wegsnijden)
- Siliconen en/of druktherapie (d.m.v. een oorclip)
LET OP: een behandeling van jouw keloïd litteken kan anders verlopen. Dit is afhankelijk van de grootte van je litteken, jouw behandelaar en andere aspecten.