Het litteken na een keizersnede behandelen

Een keizersnede is een operatieve ingreep waarbij de patient te maken met een buikwond die na genezing een litteken achterlaat. Of en wanneer je lichaam een afwijkend litteken ontwikkelt, is niet te voorspellen. Dit hangt af van veel factoren. Eén van de belangrijkste factoren is bovenmatig vochtverlies vanuit het litteken. Daarom is het zeer belangrijk om je littekenhuid te helpen om het vochtverlies zo goed mogelijk te herstellen.

Littekenvorming effectief tegengaan

Een litteken gaat niet weg, maar minimaliseren is wel mogelijk! Hoe dat kan? Door na wondsluiting met Scarban C-Section siliconenverband te starten. Behandeling van littekens met siliconenverbanden is namelijk één van de weinige wetenschappelijk bewezen methoden om effectief afwijkende littekenvorming tegen te gaan. Scarban siliconenverbanden kan zowel op oude als nieuwe littekens gebruikt worden.

Behandeling van bestaande littekens

Scarban siliconenverband keizersnede is speciaal ontwikkelt ter voorkoming en de behandeling van afwijkende littekens. Het wordt toegepast bij de behandeling van hypertrofische- en keloïde littekens.

Preventie van het ontstaan van afwijkende littekens

Daarnaast wordt het verband preventief ingezet bij patiënten die een of meerdere risicofactoren op het ontstaan van afwijkende littekens hebben.

Scarban C-Section

Littekenbehandeling na een keizersnede

Scarban C-section is een siliconenlittekentherapie speciaal ontwikkeld voor de nazorg van een keizersnede.

 • Vervaagt nieuwe en oude littekens 1
 • Voorkomt littekenvorming (preventief)
 • Verlicht klachten (jeuk, roodheid, huidspanning)
De werking van Scarban C-Section

Na een operatieve ingreep zoals een keizersnede ontstaat een diepe verwonding in de huid. Bij een operatieve wond zal altijd een litteken ontstaan. Normaal gesproken blijft een litteken vrijwel op huidniveau en zal binnen een aantal weken tot maanden weer rustig worden. Daarbij wordt vrijwel dezelfde kleur en soepelheid van de omringende huid aangenomen. Bij afwijkende littekens ontstaat er een verdikking en / of verharding en vaak ook een fel rode kleur van het littekenweefsel.

Simpel gezegd zorgt Scarban voor afdekking van de kwetsbare litteken- huid. Het siliconenverband zorgt voor vermindering van vochtverlies via de littekenhuid. Deze komt eerder tot rust en herstelt daardoor sneller.

Scarban siliconenverband keizersnede is speciaal ontwikkelt ter voorkoming en de behandeling van afwijkende littekens na een keizersnede. Scarban C-Section heeft de vertrouwde en bewezen eigenschappen van Scarban siliconenverband. Het is een voorgevormd siliconenverband die indien nodig bijgeknipt kan worden in de gewenste maat

Hoe werkt Scarban C-Section?
Vochtverlies beperken met Scarban

Door het litteken te bedekken met Scarban® littekenverband of litteken-gel wordt het vochtverlies genormaliseerd tot vrijwel hetzelfde niveau als de omliggende huid. In reactie daarop stopt het lichaam met de toevoer van stimulerende helingsfactoren en zal het litteken soepeler, vlakker, minder rood en sneller rustig worden. Eventuele jeuk of irritatie van het litteken wordt tevens verzacht of zelfs weggenomen.

Met Scarban

 • Vermindert vochtverlies vanuit het litteken
 • Het litteken herstelt sneller en beter
 • Overproductie van littekenweefsel stopt

Resultaat

 • Minder verheven / verdikt litteken
 • Litteken is minder rood en opvallend
 • Minder pijnlijke huidspanning (soepeler)
Vochtverlies in het keizersnede litteken

Een litteken verliest vele malen meer vocht als de normale omliggende huid. Het lichaam reageert hierop door stimulerende helingsfactoren naar het littekenweefsel toe te sturen, waardoor er meer bindweefsel wordt aangemaakt. Daardoor kan een hypertrofisch of keloide litteken kunnen ontstaan. Sommige mensen hebben helaas meer kans op het ontwikkelen van een probleemlitteken.

Zonder Scarban

 • Bovenmatig vochtverlies van het litteken
 • Extra vorming van littekenweefsel
 • Vergrote kans op afwijkingen

Resultaat

 • Aanhoudende klachten (roodheid, jeuk, pijn 2-5
 • Verdikking van het litteken (hypertrofie/keloïd) 2-5
 • Normalisering is niet vanzelfsprekend 5
Literatuurreferenties

1. Niessen, F. et al. Topical Silicone Sheet Application in the Treatment of Hypertrophic Scars and Keloids.
Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2016) 9(10): 28-35

2. Monstrey, S. et al. Updated scar management practical guidelines: non-invasive and invasive measures.
Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery (2014) 67: 1017-1025

3. Mustoe, T.A. et al. International Recommendations on Scar Management.
Journal of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (2002) 110(2): 560-571

4. Meaume, S. et al. Management of scars: updated practical guideline and use of silicones.
European Journal of Dermatology (2014) 24(4): 435-43

5. Gauglitz, G. et al. Hypertrophic Scarring and Keloids: Pathomechanisms and Current and Emerging Treatment Strategies.
Molecular Medicine (2011) Jan-Feb; 17(1-2)113-125