Veelgestelde vragen

Scarban gebruiksaanwijzing

Begin met Scarban zodra de huid gesloten is en eventuele hechtingen zijn verwijderd. Kies of knip een maat verband waarbij het litteken rondom wordt overlapt met 1 à 2 centimeter. Scarban siliconenverband is op maat knipbaar. Bouw de draagtijd van Scarban geleidelijk op totdat het verband (of de gel) bij voorkeur maximaal 20 uur per dag verdragen kan worden. Klik hier voor het opbouwschema. Hou in ieder geval 1 uur per dag aan om de huid te laten ademen. Hoe korter de therapie dagelijks wordt toegepast, hoe kleiner de succeskans. Bij minder dan 12 uur per dag heeft de therapie vrijwel geen effect. Het is normaal dat resultaten pas zichtbaar zijn na 2 tot 4 maanden gebruik. Een litteken is na 6 tot 12 maanden volledig uitgerijpt. Dit verschilt per persoon en vraag uw behandelend arts hierover advies. Ga door met de behandeling tot het gewenste resultaat is behaald. Verwissel Scarban dagelijks en reinig het verband met de bijgeleverde zeep. Gebruik slechts een drupje zeep om het verband te reinigen. Hiermee wast u de huidvetten en pluisjes van het verband af. Het verband daarna afspoelen met warm water en laten drogen. Scarban elastic gaat dan gemiddeld per verband 4-8 weken mee. Scarban light 2-3 weken.

Scarban schoonmaken

Verwissel Scarban dagelijks en reinig het verband met de bijgeleverde zeep. Gebruik slechts een drupje zeep om het verband te reinigen. Hiermee wast u de huidvetten en pluisjes van het verband af. Het verband daarna afspoelen met warm water en laten drogen.

Scarban UV

Scarban siliconenverband (zowel Elastic als Light) beschermen je litteken ook tegen de zon. En dat is cruciaal bij een beschadigde huid: zelfs wanneer de zon niet schijnt, zijn de UV-stralen krachtig genoeg om makkelijk je huid binnen te dringen en schade toe te brengen. Je loopt meer risico op droge huid, permanente verkleuring, littekenvorming en huidkanker.

De bescherming van Scarban siliconenverband staat gelijk aan SPF-factor 50. Dit betekent niet dat je onbeperkt kunt zonnen met je littekenhuid. Het advies is en blijft te allen tijde: vermijdt de zon zo veel mogelijk.

Mijn Scarban pleister blijft niet goed plakken?

Na enige tijd kan de kleefkracht van Scarban gaan afnemen. Het is verstandig om telkens de meegeleverde neutrale zeep te gebruiken om Scarban goed te reinigen. Hierdoor zal de kleefkracht behouden blijven. Ook kan Scarban wordt uitgekookt in een pan met water om zo volledig schoon te worden. In sommige gevallen is extra fixatie (bijv. Fixomul verband) nodig om Scarban optimaal te fixeren.

Soms jeukt het litteken onder Scarban Sheets, hoe kan dit?

Het is niet ongewoon dat bij sommige mensen het litteken bij het gebruik van Scarban sheets kan gaan jeuken. Zorg ervoor dat de siliconen therapie geleidelijk wordt opgebouwd tot minimaal 18 uur draagtijd per 24 uur. Als het goed is zal het litteken aan de therapie gaan wennen en zullen de verschijnselen van jeuk verdwijnen. Mocht de jeuk ondragelijk blijven dan is tijdelijk koelen met ijskompressen een optie of biedt Scarban Velvet Touch siliconen gel een goed alternatief.

Douchen/zwemmen/sporten met Scarban

Het wordt niet aangeraden om met Scarban te gaan Douchen/zwemmen/sporten. We adviseren om de Scarban Sheet tijdens het Douchen/zwemmen/sporten tijdelijk af te doen. Na het zwemmen direct opnieuw aanbrengen.

Zijn er bijwerkingen bekend van Scarban siliconen littekenverband?

Als de Scarban therapie te snel wordt opgebouwd kan huidirritatie ontstaan. Het advies is dan om de huid meer tijd te geven om aan de therapie te wennen. Scarban is hypoallergeen, vrij van weekmakers, latex en toxische stoffen. Er zijn op dit moment dan geen bijwerkingen bekend.

Is het noodzakelijk om de huid tussendoor te verzorgen?

Naast het gebruik van een Scarban Sheet raden wij aan om nog een goede hydraterende crème te gebruiken. Wij raden u ALHYDRAN aan omdat deze crème sterk hydraterende eigenschappen bezit. Scarban zorgt ervoor dat het vocht niet weggaat uit het lichaam. ALHYDRAN houdt niet alleen het vocht vast maar is ook nog eens een vochtinbrengende crème.

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact met ons op:

BAP Medical BV Nederland

Laan van de Maagd 119
7324 BT Apeldoorn
telefoon +31 (0)55 355 25 80
info@bap-medical.com
www.bap-medical.com

 

kiwa_certifiedCE