Hand of vinger verbrand? Zo voorkom je een litteken

“Ik heb mijn hand of vinger verbrand. Nu ben ik bang dat je de littekens blijft zien. Is daar iets aan te doen?”

Heb je nu net je hand verbrand? Onderneem dan eerst deze stappen.

Als je verbrand bent, kan dit een eerstegraads verbranding zijn of een tweede- of derdegraads brandwond. Bij een tweede- of derdegraads brandwond kan een litteken ontstaan.

Een litteken door een brandwond op je hand of vinger is voor veel mensen ontsierend. Het valt al snel op en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast kan het litteken ook nog gaan trekken, jeuken en pijn doen.

hand verbrandZo ontstaat een litteken bij een brandwond

Op je hand of vingers kunnen al snel brandwonden voorkomen door bijvoorbeeld een ongelukje tijdens het koken. De kans op een litteken door een brandwond op je hand is groter wanneer je een diepe tweedegraads of een derdegraads brandwond hebt.

Je lichaam herstelt de brandwond op je hand of vinger door littekenweefsel aan te maken. Dit littekenweefsel brengt de huid weer bij elkaar en zorgt zo dat de wond sluit. Bij dit proces kan een litteken ontstaan.

Het behandelen van een litteken start wanneer je wond niet meer open is. Wanneer je direct begint na sluiting van de wond heb je nog de meeste invloed op de vorm en groei van het litteken. De juiste littekenbehandeling zorgt ook voor het minimaliseren van littekenklachten zoals roodheid, jeuk en pijn.

Litteken zo veel mogelijk voorkomen

De huid van een litteken is erg kwetsbaar. Het verliest vocht en heeft eerder last van bacteriën en UV-straling van de zon. Om je litteken te beschermen en het vochtverlies tegen te gaan, kan je gebruik maken van siliconenpleisters of -gel.

De medische siliconen in de pleisters of gel beschermen ten eerste het litteken, waardoor de huid zich volledig kan richten op de genezing. Ook houden de siliconen het vochtverlies tegen. Een goede vochtbalans remt de groei van het litteken en zorgt voor een beter en mooi herstel.

De werking van siliconen tegen littekenvorming is een wetenschappelijk onderbouwde therapie. Siliconentherapie is daarom de voorkeursbehandeling in de professionele littekenzorg. De medische siliconen zijn geschikt voor zowel ‘normale’ als afwijkende littekens.

Ook als het litteken al ouder is, kun je deze behandelen met Scarban. De Scarban siliconenproducten hebben de eerste 1,5 tot 2 jaar invloed op de groei en vorm van het actieve litteken. Wanneer het litteken niet meer actief is, kan er alleen nog wat gedaan worden aan vervelende littekenklachten zoals jeuk, trekkende huid en pijn.

Siliconenpleisters van Scarban

De siliconenpleisters van Scarban hebben 4 bijzondere eigenschappen:

  • Soepel en blijft goed zitten tijdens het bewegen
  • Voelt zacht aan
  • Zeer hoge UV-bescherming
  • Bestaat uit 100% medische siliconen

Speciaal voor hand of vinger

Scarban heeft speciale siliconenproducten voor de hand. Deze zijn ontworpen voor verschillende locaties op de hand, wat bewegen gemakkelijker maakt. Als je (een groot deel van) je hand verbrand hebt, kan het fijn zijn om een siliconenpleister in de vorm van een handschoen te hebben. Dit zorgt voor volledige en optimale therapie.

Je gebruikt je handen en vingers de hele dag door. Omdat het bewegelijke plaatsen zijn is het belangrijk dat het goed aansluit. Je wilt niet dat het verband de gewrichten en vingerkootjes belemmert. Of dat het steeds losgaat. Bepaal de juiste maat aan de hand van de maattabel.

Heb je alleen een brandwond op een klein deel van je hand of je vinger? Ook dan heeft Scarban passende producten. Zo kun je gemakkelijk je vinger bedekken met de vingerhoes of vingertape. Of bedek een deel van je hand met de webspace siliconenpleister. Zo behoud je de beweeglijkheid van je hand, terwijl je een litteken door een brandwond behandelt.

Gebruik Scarban voor het beste resultaat

Bronnen

We vinden het belangrijk dat de claims die we doen goed onderbouwd zijn. De informatie is gebaseerd op diverse bronnen:

Niessen F, et al. Topical Silicone Sheet Application in the Treatment of Hypertrophic Scars and Keloids. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 2016.